Flyktingar anländer till den grekiska ön Lesbos Foto: TT

Flyktingdöden på Medelhavet fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingdöden på Medelhavet fortsätter trots att antalet flyktingar minskat. 2016 drunknade i snitt fjorton människor varje dag – det är fler än året innan. FN:s flyktingorgan UNHCR menar att EU:s länder måste agera och skapa legala vägar till Europa.

Klockan är tre på natten när Kivork Alkhajo, 20, blickar ut över det mörka sundet mellan Turkiet och Grekland. Tillsammans med sin morbror och trettonåriga kusin är Kivork på flykt från Syrien till Europa, till Sverige.

Den lilla träbåten ser inget vidare ut men smugglarna försäkrar att överfärden ska gå bra, det är ju lugnt och inte mer än någon kilometer till andra sidan. Och vad väntar de sig för bara 2.500 Euro per skalle?

#flykt

Det är november 2015 och tiotusentals flyktingar fattar samma beslut, lägger sina liv i smugglarnas händer.

– När vi åkt i en kvart eller så började det plötsligt gå höga vågor som slog in i båten. Det forsade in under däck där jag satt med min kusin. Vi började sjunka.

Förlorar kusin och morbror

Kivork lyckas ta sig ut, andra inte. Sex timmar senare plockas han upp av den grekiska kustbevakningen. Av de nitton som klev ombord kommer bara fem fram till Grekland. Kivorks kusin och morbror gör det inte.

Sedan 2015 har flyktingströmmarna över Medelhavet ändrats. Efter avtalet mellan EU och Turkiet har det stora flödet från Turkiet till de grekiska öarna strypts. I dag tvingas många välja den mer västliga rutten mellan Nordafrika (framför allt Libyen) till Italien. Det är en av förklaringarna till att det 2016 drunkande fler människor än 2015 på Medelhavet – trots att mycket färre människor flyr till Europa.

– Det är en mycket längre och farligare väg, säger Caroline Bach, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR. Dessutom är båtarna sämre i dag och mycket mer överlastade.

UNHCR: EU måste agera

UNHCR, FN:s flyktingorgan, menar att situationen blivit så allvarlig att EU måste agera.

– Så länge det pågår krig så kommer människor att fortsätta fly. EU måste skapa en gemensam flyktingpolitik där människor på ett säkert sätt kan komma till Europa, säger Caroline Bach.

Kivork har just fått sitt tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige och visst är han glad. Men de bittra minnena från natten i sundet mellan Turkiet och Samos kommer aldrig att försvinna.

– Smugglarna utnyttjar oss för att vi är desperata och försöker fly kriget och döden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet