En del kvinnor som flytt undan Islamiska Staten i Mosul kastar av sig sina ansiktsslöjor. Här utanför flyktinglägret öster om Mosul ligger de i dammet. – I två och ett halvt år har vi varit i ett fängelse. Äntligen kan jag andas, säger en kvinna till SVT. Foto: Pablo Torres/SVT

Flyktingfamiljer separeras i Mosul

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en oro för att IS terrorister kan gömma sig bland civila som nu flyr undan striderna i Mosul. Den kurdiska säkerhetstjänsten söker efter terrorsympatisörer bland flyktingarna, men har fått kritik av människorättsorganisationer.

Just nu pågår hårda strider inne i Mosul i norra Irak mellan IS och kurdiska och irakiska styrkor. FN tror att en miljon människor kan komma att fly ut ur staden, och har varnat för en humanitär katastrof.

Jag och fotograf Pablo Torres är på plats i flyktinglägret Khazir drygt tre mil öster om Mosul när människor börjar strömma in i lägret. De är män, kvinnor och barn som lyckats ta sig ut ur den isolerade staden som i drygt två år stått under terrorgruppen Islamiska Statens kontroll.

Slaget om Mosul 2016-2017
En del kvinnor som flytt undan Islamiska Staten i Mosul kastar av sig sina ansiktsslöjor. Här utanför flyktinglägret öster om Mosul ligger de i dammet. – I två och ett halvt år har vi varit i ett fängelse. Äntligen kan jag andas, säger en kvinna till SVT. Foto: Pablo Torres/SVT

Kontrollerar deras identitet

Många har passerat striderna till fots och sedan plockats upp av den irakiska armens bussar. Vi blir vittne till hur män och pojkar separeras från kvinnorna och beordras att sitta ned på marken medan deras identiteter kontrolleras.

– Det är viktigt för att skydda civila men också för att förebygga att IS kan starta om utanför Mosul. Det handlar också om att skydda omvärlden från IS, säger Halkat Rafaat som är överste i den kurdiska säkerhetstjänsten till SVT.

Den kurdiska säkerhetstjänsten Asayesh är ansvariga för att kontrollera de internflyktingar som kommer till flyktinglägren närmast Mosul.

– Vi har en databas med uppgifter om IS som alla internflyktingar måste kontrolleras mot. Hittar vi någon misstänkt blir de en fråga för justitieministeriet, då tas de för förhör, säger Halkat Rafaat.

Många av de internflyktingar som nu lämnar Mosul är rädda för att bli filmade och oroar sig för att släktingar som är kvar inne i den IS-kontrollerade staden kan komma att straffas om de vittnar i medier mot terrorgruppen. Foto: Pablo Torres/SVT

Familjer hålls separerade

Människorättsorganisationer har riktat kritik mot att familjer hålls separerade under lång tid medan eventuella band till IS reds ut. Enligt en rapport från Human Rights Watch har personer hållits i ”veckor och månader” utan bevis för att de varit involverade med terrorgruppen.

Den kurdiske viceministern Dr Dindar Zebari säger i en intervju med brittiska BBC att det kan få ”katastrofala konsekvenser” om en enda IS-medlem släpps in på kurdiskt territorium till följd av att processen skyndas på.

I lägret träffar vi Umm Leila som just anlänt till flyktinglägret Khazir. Efter flera flyktförsök lyckades hon lämna östra Mosul tillsammans med sin dotter.

– Det är bra att de kontrollerar alla som flyr. Jag har hört att IS försöker gömma sig bland flyktingarna för att ta sig ut ur Mosul, säger hon.

Stor oro bland flyktingarna

Många av de internflyktingar som nu lämnar Mosul är rädda för att bli filmade och oroar sig för att släktingar som är kvar inne i den IS-kontrollerade staden kan komma att straffas om de vittnar i medier mot terrorgruppen. Men Umm Leila har inga släktingar kvar i staden. Hennes man dödades av IS för två år sedan, och hennes föräldrar lever inte längre.

– Jag vill gärna berätta, det är bra att människor får veta hur det var att leva under IS, säger hon.

På avstånd hörs de dova smällarna av bombningarna inne i Mosul. Intill stängslet som omger lägret ser vi svarta tygsjok ligga slängda i dammet. Det är ansiktsslöjor som en del av kvinnorna nu gjort sig av med. Under IS var ansiktsslöjan ett tvång. 

– Det var ett  fängelse där inne i Mosul. Att ha mobiltelefon var förbjudet och att gå ut var förbjudet. Och du måste ha långa svarta sjalar även i ditt eget hus. Äntligen kan jag andas! säger Umm Leila.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet