Var fjärde syrisk flyktingflicka i Libanon är gift innan 16

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Syrien har betytt en ökning av antalet barnäktenskap. Var fjärde syrisk flyktingflicka i Libanon är gift innan hon fyller 16 år, enligt FN.

Amna el Mousa var 15 år när hon blev förlovad med den fem år äldre Iyad, och hon var sexton år när de gifte sig i maj förra året. Jag träffar henne i ett improviserat flyktingläger i Bekaadalen i Libanon, nära gränsen till Syrien. Amna utstrålar lugn och självförtroende, men hon är tydlig med att hon tycker att hon är för ung för att vara gift.

– Jag känner mig liten, men mamma sa att det var mitt ansvar. Hon sa att de inte längre kunde ta ansvar för mig när pappa inte hade arbete.

Flydde till Libanon

Det var när familjens hus i staden Hama i Syrien bombades sönder som de flydde över gränsen till Libanon. Eftersom föräldrarna hade svårt att försörja barnen och Amna var den äldsta av fyra systrar uppmanade de henne att gifta sig.

– De sa också att det skulle vara bättre för min säkerhet. Men hade vi varit kvar i Syrien hade jag fortsatt att studera, säger hon.

Ville bli lärare

I Syrien var hennes dröm att bli lärare. Hon tyckte om skolan och särskilt mycket tyckte hon om att läsa språk. I flyktinglägret i Bekaa finns ingen möjlighet för Amna el Mousa att studera. Just det här lägret består av ett tiotal tält och ett halvfärdigt hus där hon och hennes make inrett sitt hem i ett av rummen. Istället för glas hänger en tygtrasor för fönstret,  och väggarna är i rå betong.

Flykten från kriget i Syrien har inneburit en kraftig ökning av antalet barnäktenskap. Var fjärde syrisk flyktingflicka i Libanon är gift innan hon fyller 16 år, visar tidiga data från en undersökning som ställs samman av FN-organet UNICEF.

– För flickorna innebär tidiga äktenskap en ökad risk att utsättas för våld och våldtäkt, säger Saja Michael på organisationen Abad som arbetar mot barnäktenskap.

Dålig säkerhet i lägren

Organisationen har tre säkra boenden där minderåriga kan söka skydd.

– Även själva äktenskapet är en form av våld mot flickan, säger Saja Michael.

Familjer som gifter bort flickor anger ofta ekonomin som orsak. Att de inte har råd att försörja sina barn. En annan orsak är säkerheten.

– Säkerheten för flyktinglägren här i Libanon är ofta väldigt dålig. Föräldrarna tänker ofta att det är bättre om flickan är gift och har en make som kan beskydda henne, säger Saja Michael.

Domstol bestämmer

Amna el Mousa berättar om en släkting som nyligen giftes bort som trettonåring. Hennes kusin fick hjälp till skilsmässa efter att hon blivit misshandlad.

– Mannen var äldre. Han låste in henne och slog henne så mycket att hon hamnade på sjukhus.

I Libanon är det de religiösa domstolarna som avgör vid vilken ålder äktenskap kan ingås. Det innebär att äktenskap tillåtet från 14 års ålder,  men det förekommer att domstolarna godkänner vigslar där bruden är ännu yngre. Många av de syriska flyktingarna är inte registrerade i landet vilket innebär att äktenskapen inte heller registreras.

Ska bli mamma

Amna el Mousa säger att hon tycker att hon är för ung för att ta det stora ansvar som det innebär att ha en egen familj. Om en månad ska hon bli mamma.

– Jag gläder mej åt att få ett barn. Men jag är också orolig. Min man har inget jobb och nu är det mitt ansvar att vi kan ta hand om barnet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.