Foto: CBS News

Smugglare dumpar barn i USA

Uppdaterad
Publicerad

De yngsta är bara några år gamla. På bara ett år har 60.000 ensamkommande barn tagit sig in illegalt till USA.

Det handlar om en regelrätt flyktingkris – en kris som tagit myndigheterna på sängen och återigen skapat en låsning i kongressen.

Längs gränsen mot Mexiko i södra Texas slingrar sig floden Rio Grande fram. I den så kallade Rio Grande-dalen har 70 procent av de ensamkommande barnen tagit sig över gränsen.

Smugglare dumpar barnen i USA

I staden McAllen som ligger bara kilometer från den mexikanska gränsen arbetar Omar Zamora som gränspolis. Han berättar för SVT Nyheter att de senaste tio månaderna varit tuffa. Speciellt i maj och juni då 300 barn om dagen tog sig över illegalt till USA.

Den långa gränsen som delas av en flod gör det svårt att stoppa de smugglare som oftast för barnen över gränsen.

– Smugglarna köper en flotte för 150 kronor och placerar barnen i den och kör dem över floden och dumpar dem sedan i USA. Sedan åker de tillbaka med flotten och lastar ombord fler barn. Detta fortsätter de med om och om igen, säger Omar Zamora.

Yngsta bara några år gamla

Vissa av barnen som har omhändertagits av gränspolisen har varit bara några år gamla. De allra flesta av de närmare 60.000 barnen kommer från de centralamerikanska länderna Honduras, Guatemala och El Salvador.

Wendy Young leder organisationen KIND som arbetar för att barnen ska få juridisk hjälp när de kommer till USA. Hon förklarar att situationen i de tre länderna är så dålig för barn att de väljer att fly till USA.

– Våldet i de här länderna har eskalerat dramatiskt. Våldet orsakas av gäng och narkotikasmugglare. De har ofta väldigt unga barn som måltavlor. Detta har gjort att många barn lämnat dessa länder för att söka trygghet i USA, säger Wendy Young.

Angelina Jolie och Brad Pitt hjälper barnen

Den ideella organisationen KIND startades av skådespelarparet Angelina Jolie och Brad Pitt eftersom de ensamkommande barnen har ett skriande behov av juridisk hjälp när de kommit till USA.

Direkt efter att de omhändertagits vid gränsen får de stanna i cirka ett dygn hos gränspolisen. Därefter överförs de till låsta härbärgen där de oftast får tillbringa mellan en och tre månader.

Vissa har tur och har en släkting i USA, vilket gör att de ofta kan bo där. Andra kan få en fosterfamilj. Men det finns också dem som får tillbringa åratal i härbärgen innan den juridiska processen nått fram till ett beslutat om de får stanna i landet eller inte.

Att femåringar ensamma ska stå inför en domstol och tala för sin egen sak är orimligt, menar KIND, som försöker hjälpa så många barn som möjligt med att få en advokat.

– När ett barn har juridisk hjälp har de fyra gånger större chans att få stanna i USA än om de är utan. Det här är domstolsbeslut som innebär liv eller död för många av barnen, säger Wendy Young.

Politisk kris i Washington

De överfulla härbärgena och flera år långa rättsprocesser har under sommaren gett upphov till ytterligare en politisk kris i Washington. Demokraterna och Republikanerna kan inte komma överens om hur de ensamkommande barnen ska hanteras.

Demokraternas linje är att reformera hela asylsystemet och tillåta fler att få stanna i landet, medan Republikanerna anser att säkerheten vid gränserna måste höjas och fler som kommit illegalt till USA ska deporteras.

Tidigare i somras begärde president Barack Obama motsvarande 26 miljarder kronor för att möta flyktingkrisen vid gränsen. Men, den här frågan, precis som så många andra har fastnat i kongressen. De två partierna kan inte ens komma överens om att anslå pengar till förbättringar.

– Partierna väljer att bråka med varandra och stärka sina positioner istället för att föra dialog så att problemen kan lösas. Det är olyckligt och dåligt för USA och för de ensamkommande barnen, säger Wendy Young.

Hjärtskärande för inblandade poliser

Vid Rio Grande-floden har gränspolisen sett en minskning av antalet ensamkommande barn i juli. Det är oklart vad det beror på. Men varje år minskar strömmen av människor i juli eftersom det är så hett, ofta över 40 grader.

Omar Zamora hoppas nu på att färre barn ska ta sig över gränsen. Han säger att det varit slitsamt att se så många små barn som lämnat allt och lagt sina liv i händerna på människosmugglare.

– Många av gränspoliserna är föräldrar själva, eller har yngre syskon. Att se de ensamma barnen har varit svårt och hjärtskärande, om jag ska vara ärlig, säger Omar Zamora.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.