Pojken var nära att drunkna under sin flykt från Syrien.

Flyktingpojke räddad efter timmar i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan släppte en turkisk nyhetsbyrå starka bilder på en liten flyktingpojke som befarades ha drunknat. Men nu har pojken kunnat återförenas med sin familj.

Två turkiska fiskare var ute på havet, när de gjorde en fruktansvärd upptäckt. De såg att det låg massor av människor i vattnet. En av dem var en liten pojke.

Fiskarna lyckades få tag i hans flytväst och lyfta över honom i båten. Först trodde de att pojken var död, men sedan hörde de att han gnydde och andades. Pojken hade legat i vattnet i timmar och var kraftigt nedkyld. Han fördes senare till sjukhus i den tukiska kuststaden Izmir.

#flykt

På flykt från Syrien

En av fiskarna filmade allt med sin mobilkamera och bilderna publicerades sedan av en turkisk nyhetsbyrå.

Händelsen inträffade den 21 oktober.

Nu har pojken kunnat återförenas med sin familj. Han är 18 månader gammal och heter Mohammed Hasan. Han och hans familj är på flykt från Syrien. Hans mamma Lorin Hanef tackar fiskarna som lyckades rädda honom ur havet.

–Ni två gav honom livet tillbaka. Vi är evigt tacksamma, säger hon.

”Han lever, han lever”

De dramatiska bilderna med det lyckliga slutet sprider sig nu över världen. Familjen har träffat de två fiskarna som räddade Mohammed Hasan. Han som drog upp pojken berättar om den dramatiska händelsen.

–Vi blev förtvivlade, vi trodde inte att han levde. En av oss såg honom flyta i flytvästen och sa ”Allah”, som om han var död. Vi drog in pojken mot båten och då gav han ifrån sig ett ljud. Vi blev överlyckliga och jag ropade ”han lever, han lever”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet