Michael Flynn, före detta nationell säkerhetsrådgivare i USA, och landets president Donald Trump. Foto: TT

Trumps föredetta rådgivare Michael Flynn kan vittna om ryska kontakter

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tidigare nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn kan tänka sig att vittna i den pågående utredningen om Trumpkampanjens eventuella ryska kontakter, skriver tidningen Wall Street Journal.

Han har sagt till FBI och personer inom kongressen att han kan vittna om han erbjuds immunitet, något som han hittills inte fått, enligt Wall Street Journals källor.

”Flynn har inte erbjudits att vittna i utbyte mot immunitet”, säger talespersonen för representanthusets underrättelseutskott Jack Langer i ett uttalande, efter tidningens uppgifter.

Trump och Ryssland

Flynns advokat bekräftar att han har diskuterat ett vittnesmål med kongressens utskott, medan FBI inte vill lämna några kommentarer.

”Har något att berätta”

– Flynn har definitivt något att berätta och det vill han också om omständigheterna tillåter, säger Robert Kelner, Flynns juridiska ombud.

Robert Kelner säger också att ingen vettig person som har hjälp av rättsligt biträde skulle svara på sådana frågor utan att få bekräftat att han inte kan bli åtalad.

Lovar att söka svar

Senaten har lovat att ”aggressivt” söka svaren i ryss- och avlyssningshärvan, medan frågan mer eller mindre imploderade i representanthusets underrättelseutskott.

Flynn tvingades avgå i februari sedan det framkommit att han inte sagt hela sanningen om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör till vicepresident Mike Pence.

Frågan om Trumpstabens kontakter med Ryssland är delikat av flera skäl. USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för deras inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel. I dagsläget pågår flera utredningar, både i kongressen och i olika underrättelsetjänsters regi.

Flynn sa inte sanningen

Under valrörelsen uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Han har nu tillsatt en förhållandevis ryssvänlig stab, även om hans nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn tvingades avgå efter att det visat sig att han inte sagt hela sanningen om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör till vicepresidenten.

Samtidigt har de ryskamerikanska relationerna de senaste åren varit mycket kyliga, bland annat i ljuset av Rysslands inblandning i Ukrainakonflikten och annektering av Krim samt de sanktioner som följde på annekteringen. Trumps nyligen utsedda FN-ambassadör kritiserade i februari Rysslands agerande i Ukraina.

LÄS MER: Trumps svärson ska höras om rysskopplingar

LÄS MER: USA:s nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn avgår

Fakta: Michael Flynns avgång

  • Michael Flynn avgick den 13 februari i år efter en månad som president Trumps säkerhetspolitiske rådgivare.
  • Han medgav att han diskuterat amerikanska sanktioner mot Ryssland med den ryske ambassadören Sergej Kisljak vid ett flertal möten.
  • Flynn erkände att han ljugit om sina kontakter med Rysslands ambassadör för vicepresidenten Mike Pence.
  • Efter hans avgång avslöjades att Flynn tagit emot emot 600.000 kr i arvoden från ryska företag, däribland mediebolaget Russia Today.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet