USA:s president Trump och tidigare säkerhetsrådgivaren Michael Flynn. Foto: TT

Flynns avgång väcker frågor

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen tvingades president Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn avgå efter sina hemliga kontakter med den ryska ambassadören. – Ett tecken på att administrationen är dysfunktionell, säger partikamraten John McCain.

Donald Trump bad Michael Flynn att avgå som nationell säkerhetsrådgivare eftersom hans trovärdighet sjunkit. Detta eftersom Flynn missledde vicepresidenten Mike Pence om samtalen med den ryske ambassadören, säger Vita husets presstalesperson Sean Spicer.

Samtalen ska ha ägt rum utan att Trump vare sig bett om dem eller kände till dem, säger Spicer och tillägger att Flynn inte har begått några överträdelser vad gäller samtalen.

USA-val 2016

”Dysfunktionell”

Trumps partikamrat, den republikanske senatorn John McCain, som leder senatens försvarsutskott, säger att säkerhetsrådgivaren Michael Flynns avgång är ett tecken på att Trump-administrationen är dysfunktionell.

– Att president Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn avsatts är ett oroväckande tecken på dysfunktion i den nuvarande nationella säkerhetsapparaten, säger McCain.

Möjliga kongressförhör

En annan republikan, Bob Corker som leder senatens utrikesutskott, säger att Flynns avgång som nationell säkerhetsrådgivare ger nytt bränsle åt kongressens utredning av Rysslands inblandning i presidentvalet. Corker säger att Flynn kan behöva delta i kongressförhör i frågan.

Demokraterna i kongressen har krävt att Flynn fråntas sin säkerhetsklassning och att underrättelseutskottet inrättar en särskild kommitté för att utreda om Flynns kontakter med Ryssland är kriminella.

Ett krav som enligt AP tillbakavisas av den republikanska majoriteten. Detta eftersom det redan startats en utredning med anledning av påstående att ryska hackare ska ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet.

– Det är högst troligt att de även kommer att ta en närmare titt även på dessa händelser, sade republikanernas Mitch McConnell  och syftade på Flynns förehavanden.

Moskva: ”Ryssofobi”

I Moskva är reaktionerna blandade. En parlamentsledamot säger att Trumpstaben drabbats av ”ryssfobi”, andra politiker menar att Flynn tvingats bort. Men enligt Putins talesman Dimitrij Peskov är Flynns avgång en ”intern angelägenhet” för USA och något man inte vill kommentera ytterligare. Tidigare har Peskov förnekat att Rysslands ambassadör och Flynn diskuterade sanktioner.

Avgångskraven gentemot den omstridde tidigare generallöjtnanten Michael Flynn började hagla efter uppgifter om att han i slutet av december – innan Donald Trump blev president – fört diskussioner med Rysslands USA-ambassadör om de sanktioner som dåvarande president Obama infört. Det är inte tillåtet i USA, privatpersoner får inte blanda sig i utrikespolitiken enligt lagen Logan Act från 1799. Men frågan har aldrig prövats.

Inspelade samtal

En anonym tjänsteman med insyn i ärendet säger att ljudinspelningar av samtalen visar att Flynn inte gav några löften om att lätta på sanktionerna. Men han ska ha antytt att sanktioner som den dåvarande regeringen infört inte nödvändigtvis måste följa med när en ny president flyttar in i Vita huset, skriver nyhetsbyrån Reuters

Fakta: Michael Flynn

  • Flynn är en pensionerad generallöjtnant och tidigare chef för den militära underrättelseorganisationen DIA – en post som han tvingades bort från 2014 av dåvarande president Barack Obamas regering.
  • Den Rhode Islandfödde 58-åringen har verkat på fältet i Irak och Afghanistan. Han är registrerad demokrat men ställde sig tidigt bakom Trumps presidentkampanj och har regelbundet gett honom råd. Flynn är rysslandsvän och känd för hård retorik gentemot muslimer, han har bland annat övertygat Trump om att USA befinner sig i krig mot ”militanta islamister”.
  • Före presidentvalet i november twittrade han en länk till en osann ”nyhet” som rörde Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton och en pedofilhärva. Vid Republikanernas partikonvent i somras höll han ett tal där han kritiserade Clinton för hennes hantering av hemlig information då hon använt en privat e-postserver under tiden som utrikesminister. Men Flynn har också haft problem med hemligstämplade uppgifter och utretts inom försvaret för att ha delat hemligheter med andra länder.

Källa: The New York Times, AFP med flera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet