Flyktingar i vattnet utanför den grekiska ön Lesbos. Enligt FN kommer flyktingströmmen bara att öka 2016 om man inte hittar en lösning på bland annat kriget i Syrien. Foto: TT

FN: ”Ökande flyktingström 2016”

Uppdaterad
Publicerad

Om de pågående konflikterna i Syrien, Jemen och Libyen inte får en lösning kommer flyktingströmmen att öka i styrka under 2016, enligt ett uttalande från FN:s flyktingkommissarie under ett möte i Genève.

Enligt FN:s flyktingkommissarie António Guterres kommer det stora antalet människor som för närvarande befinner sig på flykt att ytterligare öka under 2016 om inte konflikterna i området kan nå en lösning, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

”Hjälp med opmlacering”

Guterres sa även att de flyktingar från Syrien och andra länder som för närvarande befinner sig på flykt i Europa måste få hjälp med omplacering, och att detta arbete kräver stora insatser från europeiskt håll.

”Otillräckligt projekt”

FN:s flyktingkommissarie välkomnade i sitt uttalande gränssamarbetet Frontex upptrappade arbete i Grekland, men kallade samtidigt projektet för ”otillräckligt” och sa att initiativen från de europeiska länderna ”alltid kommer lite för sent”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.