Foto: TT

FN anställer bärare i Nepal

Uppdaterad
Publicerad

Flera tusen nepalesiska bärare, som blivit utan jobb till följd av jordbävningskatastrofen, ska få i uppdrag att bära ut nödhjälp.

FN:s livsmedelsprogram (WFP) har beslutat anlita bärarna för att få ut hjälpsändningar till trakter som inte kan nås med fordon. På det sättet ska man leverera hjälp – matvaror och material till nödbostäder – till omkring 100.000 nepaleser i svårtillgängliga områden på hög höjd i Himalaya Bärarna får också i uppdrag att öppna vandringsleder som har blockerats av jordskred som utlösts av skalv.

– Vi har varorna. De har expertisen, säger WFP:s biståndssamordnare Richard Ragan till reportrar.

Jordbävning i Nepal

Jordbävningarna under våren, varav de två allvarligaste inträffade den 25 april respektive den 12 maj, har krävt fler än 8 600 människoliv och lämnat hundratusentals nepaleser med försörjningsproblem och/eller bostadslösa. Långsiktigt befaras det ta tid innan turistnäringen och därmed hela Nepals ekonomi återhämtar sig.

Uppemot 4.000 bärare får nu jobb inom pilotprojektet, som går ut på att man ska nå två av de mest utsatta distrikten: Dhading och Dolakha.

Ang Tsering, ordförande i Nepals alpinistförbund där landets sherpor (bärare) är organiserade, säger att projektet kommer att underlätta livet för många bergsbor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet