FN-chefen röt till mot Ahlenius anklagelser

Uppdaterad
Publicerad

I en ny bok riktar förra chefen för FN:s internrevision, Inga-Britt Ahlenius och tillika tredje högsta tjänstemannen inom FN, förödande kritik mot nuvarande generalsekreteraren Ban Ki-Moon.

Vad säger då den sydkoreanske FN-chefen själv om den hårda kritiken?

Inga-Britt Ahlenius menar bland annat att Ban Ki-Moon inte varit intresserad av att bekämpa korruption inom FN.

SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg ställde frågan till Ban Ki-Moon under en presskonferens i FN-skrapan i New York.

-Etikfrågan har varit min högsta prioritet, svarade generalsekreteraren och talade snabbt och irriterat i ytterligare två och en halv minut om hur viktig frågan varit för honom.

Är du förvånad över hennes anklagelser?

-Det ska jag tala om för er att anklagelserna är ogrundade!

-Jag var den förste generalsekreteraren i FN:s historia som öppet deklarerade mina finansiella tillgångar, sade Ban Ki-Moon och nämnde inte en enda gång under presskonferensen Inga-Britt Ahlenius vid namn.

Visserligen har Inga-Britt Ahlenius bok inte varit något särskilt hett samtalsämne i korridorerna i FN-skrapan.

Däremot är ämnet känsligt. Så känsligt att den svenska delegationen och den svenska ambassadören vägrar att uttala sig i frågan.

FN har för många blivit nästan lika synonymt med korruption och byråkrati som med ett effektivt hjälparbete runt om i världen. Ett världssamfund som Ban Ki-Moon lovade att förändra.

Stefan Åsberg

stefan.asberg@svt.se

Johan Wicklén

johan.wicklen@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.