Julian Assange. Foto: TT

FN-expert: Släpp Assange

Uppdaterad
Publicerad

En människorättsexpert vid FN uppmanar Sverige och Storbritannien att släppa Julian Assange ”utan dröjsmål”.

Experten Alfred de Zayas uppmanar i ett pressmeddelande från FN:s människorättskontor länderna att följa det utlåtande som FN:s arbetsgrupp mot godtyckligt frihetsberövande, UNWGAD, kom med den 5 februari.

UNWGAD förordar ett hävande av häktningen av den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren, som tagit sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London.

Fallet Assange

UNWGAD:s utlåtanden bör följas, särskilt av stater som hålla mänskliga rättigheter högt, skriver de Zayas. ”En à la carte-hållning till mänskliga rättigheter undergräver hela systemets trovärdighet”, anser han.

UD: Ändrar inget

Utrikesminister Margot Wallström har inga kommentarer till Alfred de Zayas uttalande, uppger hennes pressekreterare.

Inte heller UD:s presstjänst vill kommentera saken utan hänvisar till regeringens kommentar när FN-panelen kom med sitt utlåtande den 5 februari.

Där konstaterades att regeringen inte delar FN-gruppens slutsatser och att Julian Assange frivilligt sökt sig till Ecuadors ambassad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet