Oron är stor över att terrorgruppen Islamiska staten ska förstöra kulturskatter i den historiska staden Palmyra.

FN: Experter ska rädda kulturarv från IS

Uppdaterad
Publicerad

Extremistgruppen Islamiska staten (IS) har förstört och sålt flera monument och statyer från den antika staden Palmyra i Syrien. Det är en systematisk kulturell rensning som ger extremisterna stora inkomster, säger Mats Djurberg, generalsekreterare på svenska Unesco

FN-organet har utbildat 25 syriska experter som ska försöka rädda det som finns kvar av landets kulturarv. De ska ha utbyte med varandra via digitala plattformar. Att rädda föremål från Palmyra nu är svårt då staden är i IS våld, men genom att samla information ska experterna hindra att föremål säljs vidare utomlands, rapporterar Sveriges Radio.

Djurberg säger till TT att höjd kvalitet på dokumentationen och bättre samverkan mellan experter utspridda i Syrien kan ge svar på följande frågor:

Syrienkriget

– Vad är det som finns kvar, vad är förstört, vad är borta?

På onsdagen dödades Palmyras chefsarkeolog Khaled Asaad. IS tros ligga bakom dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet