De senaste dagarna har bilder på utmärglade barn och äldre i staden Madaya spridits på sociala medier. Foto: AP

FN hoppas nå svältande stad nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Just nu förbereder FN en hjälpkonvoj till den svältande staden Madaya i krigets Syrien. Förhoppningen är att kunna nå den belägrade staden redan på måndag.

Syriens regering gav i torsdags FN tillstånd att ta sig in i Madaya för att leverera förnödenheter, men detaljerna om när det skulle ske var då inte klara. Enligt nyhetsbyrån Reuters är förhoppningen att den första hjälpsändningen kan nå staden redan på måndag.

Det humanitära biståndet består av livsmedel, sjukvårdsutrustning, hygienartiklar och andra förnödenheter.

Syrienkriget

En källa inom FN, med insyn i arbetet beskriver situationen för SVT Nyheter som komplicerad och att det krävs mycket förberedelser för att kunna genomföra hjälpsändningen.

Desperat situation

Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska förnödenheterna hjälpa sammanlagt 60.000 personer i Madaya och även i byarna Foha och Kefraya.

Senaste gången FN kunde ta sig till Madaya var i oktober i fjol och sedan dess har FN vid ett flertal tillfällen kontaktat regeringen för att få försöka komma in i staden, men de förhandlingarna har strandat.

– Situationen är desperat, säger personen till SVT Nyheter.

Utmärglade barn

Invånarna i Madaya har vittnat om svält och enligt Läkare utan gränser har minst 23 personer dött av svält sedan december och tusentals personer riskerar att svälta. Staden är sedan ett halvår belägrad av regeringsstyrkor, med stöd av Hizbollah.

De senaste dagarna har bilder på utmärglade barn och äldre spridits på sociala medier.

Regeringen anklagas för att försöka svälta invånarna till döds och staden liknas vid ett mänskligt fängelse där invånarna får betala motsvarande 1.700 svenska kronor för ett kilo ris.

Madaya ligger drygt två mil nordväst om huvudstaden Damaskus och en mil från gränsen mot Libanon. Byarna Foha och Kefrya kontrolleras av rebeller som strider mot al–Assad regimen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet