Det svensk-italienska FN-sändebudet Staffan de Mistura inleder Syriensamtalen utan oppositionen

FN har inlett Syriensamtal – utan oppositionen

Uppdaterad
Publicerad

Det råder förvirring i Genève där fredssamtalen om Syrien öppnats i dag under FN:s ledning. Men den viktigaste gruppen inom oppositionen saknas ännu. FN ger alltså skenet av att konferensen öppnas men utan en fullständig deltagarlista.

Det är oklart vad denna fredskonferens kan göra när en viktig part är borta. Att öppna konferensen utan den största oppositionsgruppen kan vara ett sätt att tvinga den till förhandlingsbordet.

FN:s sändebud Staffan de Mistura inledde konferensen med ett möte med representanter för den syriska regimen – men det är inte klart när och om han träffar oppositionen.

Syrienkriget

Det heter att han också ska träffa andra deltagare i fredskonferensen och representanter för det civila samhället i Syrien.

Samtidigt pågår en febril aktivitet för att få oppositionen till förhandlingsbordet, säger Lena Ag, generalsekreterare i Kvinna till kvinna, som befinner sig i Genéve med anledning av Syriensamtalen.

– Man förhandlar utifrån de humanitära paragraferna i säkerhetsresolutionen, nu måste det till sådana åtgärder som bygger förtroende mellan parterna.

Påtryckningar

Det är Höga förhandlingskommittén, som just nu sammanträder i Saudiarabiens huvudstad Riyadh, som vägrar att komma till Genève. Men man säger att det är möjligt att man kommer senare.

FN och särskilt USA har utövat hårda påtryckningar att de skulle komma. Men kommittén håller fast vid att de villkor man har satt upp först måste infrias.

Det handlar om att den syriska regimens armé ska häva belägringen av rebellhållna orter i Syrien där befolkningen far illa och håller på att svälta ihjäl.

Lämna besked

Det handlar också om att Ryssland och den syriska armén ska sluta anfalla områden som hålls av syriska rebeller som bekämpar den syriske diktatorn Bashar al-Assad.

Tidigare har Höga förhandlingskommittén sagt att man på fredagen ska lämna besked om man kommer.

– Vi skulle kunna åka dit, men vi kommer inte att gå in i förhandlingsrummet om våra krav inte uppfylls, sa kommitténs samordnare Riad Hijab i ett tv-uttalande på torsdagen.

Meningen är inte att regimen och oppositionen ska sitta i samma rum. Ett sådant försök gjordes 2014 men det slutade bara med storgräl.

Enhälligt beslut

Nu är det meningen att det svensk-italienska FN-sändebudet Staffan de Mistura ska vara den förmedlande länken mellan de båda delegationerna.

I december i fjol fattade FN:s säkerhetsråd ett enhälligt beslut om att en fredskonferens skulle inledas om Syrien i januari. Det var första gången Ryssland och USA kunde enas om ett uttalande om Syrien.

Det sågs i fjol som ett gott tecken. Men motsättningarna mellan de inblandade har hela tiden varit stora.

I FN-beslutet står bland annat att belägringar ska hävas och att krigföringen ska upphöra, säger Höga Förhandlingskommittén. Nu säger oppositionen att man ställer krav på FN att se till att FN:s beslut genomförs.

Svår situation

Kommittén består båda av exilpolitiker och av stridande inne i Syrien. De har lyckats enas fastän motsättningarna mellan dessa grupper tidigare har varit stora. Den bildades under saudisk ledning i december i fjol.

Saudiarabien och Iran befinner sig i själva verket i en maktkamp om inflytandet i regionen. Saudierna stödjer sunnitiska gupper och Iran shiitiska. Det är också ett slags ställföreträdande krig mellan dessa båda stater som äger rum på syrisk mark.

Men oppositionen befinner sig just nu i en svår situation. Den håller på att förlora mark och initiativ sedan Ryssland i höstas började bomba. Det hette att Ryssland skulle bomba mål i Syrien som ockuperats av terroristorganisationen IS.

De syriska rebellerna – som bekämpar både IS och al-Assad – och västländer menar att Ryssland mer har bombat al-Assads fiender än IS.

Terroristanknutna

Genom det ryska militära stödet har alltså al-Assad kunnat utvidga det område han fortfarande är herre över.

Med i Höga förhandlingskommittén finns en eller två organisationer som Ryssland och al-Assad anser vara terroristanknutna. På fredagen sade Ryssland att dessa två inte skulle delta i samtalen  – det är alltså ännu ett hinder som aktualiserats.

Ryssland och USA har nu ett stort intresse att dessa handlingar ska börja. FN-sändebudet de Mistura har antytt att Ryssland också har ett intresse av att dra sig ur striderna i Syrien. Man startade bombningar där den 30 september.

En orsak anses vara att Ryssland har uppnått målet att bli accepterat som en internationellt erkänd aktör – ett plåster på såren för den diplomatiska isolering som Ryssland utsattes för efter den folkrättsstridiga annektionen av Krim 2014.

Försvinna helt och hållet

Målet med konferensen är att uppnå fred i Syrien och att inom sex månader utse en övergångsregering och att inom 18 månader hålla fria val.

Stridsfrågorna är många. Den stora frågan är hur den sittande diktatoriska regimen ska behandlas. Höga Förhandlingskommittén vill att al-Assad ska försvinna helt och hållet.

Ryssland menar att al-Assad och delar av regimen ska vara med i övergångslösningen. USA och väst anser att al-Assad ska bort, men det har i en del uttalanden låtit som om man åtminstone under en viss tid kan tänka sig att al-Assad får någon roll i planeringen för en övergång till en ny regim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet