Foto: TT

FN-utredare: IS begår folkmord på yazidier

Uppdaterad
Publicerad

Terrorgruppen IS förföljelser av yazidier kan klassas som ett folkmord. Det menar FN:s utredare. Nu vill FN att de skyldiga ställs inför rätta vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag i Nederländerna.

”Folkmordet på yazidier är pågående”, skriver FN i rapporten, som ska innehålla information om vilka brott som har begåtts, platser som brotten begåtts på, och namn på förövarna.

Rapporten baseras på en mängd intervjuer med överlevande som vittnar om systematiska kidnappningar av yazidier i Irak och Syrien sedan 2014.

– Folkmord måste leda till mycket mer bestämda handlingar på politisk nivå, även i säkerhetsrådet, säger Paulo Pinheiro, ordförande för gruppen med utredare bakom förslaget.

”Vill utrota yazidierna”

IS, som har som mål att upprätta ett islamiskt kalifat i Syrien och Irak, har systematiskt dödat, tillfångatagit och förslavat tusentals yazidier, sedan de invaderade Sinjar i norra Irak i augusti 2014. Flera massgravar har upptäckts.

Terrorgruppen har som mål att utrota yazidiernas identitet genom att döda dem som vägrar konvertera till islam och sälja kvinnor som slavar, står det i FN-utredarnas rapport.

Kvinnor hålls som sexslavar

Utredarna uppmanar också världens stormakter att rädda de 3.200 yazidiska kvinnor och flickor som hålls fängslade av IS, många av dem som sexslavar.

– IS har inte gjort någon hemlighet av sina avsikter att förgöra yazidierna i Sinjar, och det är en av anledningarna som gör att vi anser att man kan klassa detta som ett folkmord, säger en av utredarna Carla del Ponte, enligt Reuters.

Tidigare i år antog EU-parlamentet en resolution om att IS förföljelser av kristna och yazidier i Irak och Syrien ska betecknas som folkmord. I samband med detta uppmanade man också FN att agera.

Yazidier

Yazidier är etniska kurder som tillhör en icke-islamisk minoritetsreligion. De allra flesta har kurdiska som modersmål. Staden Sinjar samt andra byar och städer kring Sinjarberget i Irak, nära gränsen till Syrien, utgör yazidiernas huvudsakliga bosättningsområde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.