FN:s säkerhetsråd har röstat igenom en resolution som manar alla medlemsländer att, efter förmåga, delta i kampen mot IS. Foto: TT

FN manar till gemensam kamp mot IS

Uppdaterad
Publicerad

De fem stormakterna i FN:s säkerhetsråd har enats om att göra allt i deras makt för att bekämpa Islamiska staten och beröva IS från sin fristad i Syrien och Irak, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. FN uppmanar nu alla länder som kan att delta i kampen mot terrorgruppen.

FN:s säkerhetsråd, som består av 15 stater, är överens om att uppmana FN att gå ut i gemensam strid mot Islamiska staten i Irak och Syrien.

På fredagskvällen godkände man enhälligt en resolution som uppmanar medlemsländerna att efter förmåga delta i kampen mot IS. Världsmakterna är med andra ord enade om att världssamfundet ska gå samman för att utplåna terrorgruppen som i resolutionen beskrivs som ett ”globalt hot utan motstycke mot internationell fred och säkerhet”.

Terroriströrelsen IS

– Det internationella samfundet har enats och beslutat att bekämpa denna ondska, som hotar människor i varje land och i varje region, sade Storbritanniens premiärminister David Cameron efter beslutet, enligt AFP.

Wallström: Sverige stödjer resolutionen

Medlemsländer uppmanas att införa sanktioner och öka sina ansträngningar för att hindra att utländska krigare reser till Irak och Syrien.

Sverige, och regeringen, ger sitt fulla stöd till FN-resolutionen, säger utrikesminister Margot Wallström i ett uttalande.

”I kampen mot terrorismen är det nödvändigt att ha en bred front. Förutom direkta åtgärder måste vi också ta itu med de bakomliggande orsakerna. Det är av största vikt att etablera en process för att nå en omfattande och hållbar politisk lösning på konflikten i Syrien”, står det i uttalandet.

Eliminera fristaden

Terrorattackerna i Paris fick Frankrike att uppmana till att det är dags att ta till med hårdhandskarna mot Islamiska staten. Frankrike bad först alla EU-länder om hjälp, med hänvisning till den solidaritetsklausul i händelse av en attack som finns inskriven i EU-avtalen.

Men det stannade inte där. Tidningen The Independent var först med att berätta om Frankrikes nya resolution till FN:s säkerhetsråd, där landet uppmanar medlemmarna i rådet att gå ut i gemensam sak mot Islamiska staten i Irak och Syrien.

Resolutionen innebär däremot inte ett tillstånd för militära ingripanden, eftersom den inte ligger under kapitel 7 i FN-stadgan.

”Kort, stark och fokuserad”

Independent har tagit del av resolutionen där det bland annat står att alla medlemsstater som har möjlighet ska ”ta till alla nödvändiga åtgärder” för att fördubbla och koordinera sina insatser mot IS i Irak och Syrien.

Medlemsstaterna uppmanas att bidra för att ”eliminera den fristad som IS har fått i Irak och Syrien”.

– Resolutionen är kort, stark och fokuserad på ett primärt mål: kampen mot den gemensamma fienden IS, säger François Delattre, Frankrikes ambassadör i FN till The Independent.

IS har slagit mot alla

Frankrike har hela tiden varit självsäkert och trott att resolutionen skulle gå igenom, uppger The Independent. Detta eftersom IS nu ligger bakom attacker mot alla medlemsländernas medborgare. Parisattackerna är förstås ett tydligt exempel, men även bombningen av det ryska flygplanet i Egypten.

I veckan kom dessutom nyheten att IS avrättat kinesen Fan Jinghui, vilket fick Kina att reagera med ilska och löften om att slå tillbaka.

Under veckan ska Frankrikes president Hollande träffa USA:s Barack Obama och Rysslands Vladimir Putin för att diskutera åtgärder mot IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet