FN:s generalförsamling har enats om en plan för hållbar utveckling i världen de närmaste 15 åren. Foto: TT

FN-länder eniga om utvecklingsmål

Uppdaterad
Publicerad

FN:s 193 medlemsländer har enats om en ambitiös plan för hållbar utveckling i världen de närmaste 15 åren. Men en omfattande finansiering krävs för att nå de 17 målen.

När överenskommelsen, som ersätter de tidigare millenniemålen, efter flera veckors förhandlingar slutligen föll på plats på söndagen möttes det av stående ovationer i FN-byggnaden i New York, rapporterar Reuters.

Kostar tusentals miljarder

Med de nya målen strävar FN mot att utplåna hungersnöd och extrem fattigdom, minska ojämlikheten inom och mellan olika länder, skapa jämställdhet mellan könen, förbättra vatten- och energiförsörjningen och bekämpa klimatförändringarna.

Planen ska formellt godkännas av världens ledare i slutet av september.

Avtalet innefattar även en deklaration om implementering och tillsyn av de ambitiösa målen. Att uppnå dem beräknas kosta mellan 3.300 och 4.500 miljarder dollar årligen, ungefär motsvarande hela USA:s statsbudget för 2016.

Finansiering bestämd

Över hundra länder kom i Etiopien förra månaden överens om ett ramverk för att finansiera utvecklingsmålen.

Pengarna ska frammanas både inom medlemsstater själva – genom förbättrad skatteindrivning och bekämpande av skatteflykt – och genom främjandet av privata investeringar. Dessutom har givarländerna lovat att fortsätta ha som mål att avsätta 0.7 procent av BNP till utvecklingsbistånd, ett mål som i dag endast uppfylls av en handfull stater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.