Flera länder har dragit sig ur FN:s omdebatterade migrationsavtal – men nu har den godkänts. Foto: TT

FN-länder har godkänt global migrationspakt

Uppdaterad
Publicerad

En lång rad politiker från hela världen har godkänt FN:s globala ramverk om migration, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt uttrycker världsorganisationen oro för den desinformation som sprids om överenskommelsen.

Godkännandet skedde vid en två dagar lång konferens i Marrakesh som inleds på måndagen. Konferensen har drabbats av avhopp från länder som USA, Australien och Österrike samt en rad länder i östra Europa som traditionellt har en restriktiv hållning i migrationspolitiken. Trots det godkändes pakten av de 159 länder som är på plats i Marocko, däribland Tyskland, som representeras av förbundskansler Angela Merkel.

”Fake news” oroar

FN oroas över den stora mängd desinformation om överenskommelsen som har spridits i sociala medier. På flera håll i världen, däribland i Sverige, har kritiska röster höjts om pakten, som vissa befarar ska begränsa länders självbestämmande i migrationsfrågan. Dokumentet är dock inte juridiskt bindande.

– All den här desinformationen om vad pakten innebär, och vad texten faktiskt slår fast, är förvånande, säger Louise Arbour, FN:s särskilda sändebud för internationell migration, till AFP.

Nästa steg är nu att ramverket formellt ska antas i FN:s generalförsamling den 19 december.

Avtalet i dess helhet finns att läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.