FN:s generalsekreterares särskilde representant för migration och utveckling Peter Sutherland under en pressträff på Rosenbad i Stockholm. Foto: TT

FN-representant: ”Ge flyktingar laglig väg in i EU”

Publicerad

Fler EU-länder måste ta sitt ansvar och det måste bli lättare att komma in i EU, anser FN:s sändebud Peter Sutherland som på fredagen besökte Rosenbad för samtal om EU och migration.

– För att använda sin rätt att söka asyl måste människor ta en båt över Medelhavet med en sju-procentig risk att drunkna, sade Peter Sutherland, FN:s generalsekreterares särskilde representant för migration och utveckling på ett seminarium på Rosenbad.

Det är ett förfarande ovärdigt Europa, menade han och fick medhåll av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

– Det är vår moraliska plikt att hjälpa till men också något som ligger i allas intresse, sade ministern i sitt framförande.

Som konkreta åtgärder för att på sikt stoppa flyktingkatastrofen föreslog Peter Sutherland att flera lagliga vägar in i EU måste till. Det skulle kunna ske genom att göra det lättare att söka arbetsvisum och genom att öka antal kvotflyktingar men även genom att ge humanitära visum och möjligheter till familjeåterförening.

I grunden är det dock inte bara en fråga om vad som är moraliskt riktigt utan också vad som är ekonomiskt hållbart, påpekade Peter Sutherland.

– Det är orimligt att EU förra året tog emot cirka 300 000 personer på ett så kostsamt och dåligt sätt, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.