Foto: Reuters

FN-resolution om kemvapen klar

Uppdaterad
Publicerad

Resolution om att förstöra Syriens kemvapenarsenal

FN:s säkerhetsråd har enhälligt antagit en resolution om att förstöra Syriens kemvapenarsenal, uppger Reuters. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppger att en fredskonferens om Syrien kommer att hållas i mitten av november.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att FN:s säkerhetsråd är berett att vidta straffande åtgärder om resolutionen kränks. USA:s utrikesminister John Kerry varnar för konsekvenser om Syrien inte fogar sig efter resolutionen.

Syrienkriget

Resolution ”2118”

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon kallar den ”historiska” resolutionen för ”de första hoppfulla nyheterna om Syrien på väldigt länge”

Resolution 2118, som är resultatet av tuffa förhandlingar mellan USA och Ryssland, ger internationellt bindande styrka bakom en plan som tagits fram av de båda länderna för att eliminera president Bashar al-Assads kemiska vapen.

Obama hyllade resolutionen

Några omedelbara sanktioner vid en ny kemvapen-attack har inte godkänts av säkerhetsrådet, men resolutionen öppnar för en ny omröstning om möjliga åtgärder ifall Syrien bryter mot den rysk-amerikanska planen.

USA:s president Barack Obama hyllade resolutionen som en ”potentiellt stor seger för det internationella samfundet”. Före omröstningen sade han att det kommer att bli ”konsekvenser” för varje misslyckande av Assad att hålla löftet att följa planen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet