Foto: TT

FN:s flyktingchef: Libanon är i ett dramatiskt tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Libanon och flera av Syriens grannländer behöver massivt stöd från omvärlden för att kunna hantera den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Det säger FN:s flyktingkommissarie António Guterres i en exklusiv intervju med SVT:s Agenda.

Det snart fyra år långa kriget i Syrien har hittills tvingat omkring 3,8 miljoner människor att lämna sitt hemland och söka skydd i något av grannländerna. Framförallt befinner sig flyktingarna i Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten. I ett litet land som Libanon har de 1,3 miljoner flyktingarna som tagit sig dit inneburit svårigheter att hantera situationen.

Massivt stöd behövs

När FN:s flyktingkommissarie António Guterres besökte Sverige i veckan berättade han att en tredjedel av befolkningen i Libanon är palestinska flyktingar eller människor som flytt från Syrien.

Agenda

– Skolorna och sjukhusen är överfulla och det finns inte tillräckligt med vatten och elektricitet. Libanon behöver massivt stöd från det internationella samfundet. Det stödet finns inte i dag. Det är anledningen till att Libanon befinner sig i ett så dramatiskt tillstånd, säger Guterres.

Mycket bekymrad

António Guterres är mycket bekymrad över situationen i Syriens grannländer. Han menar att världen nu upplever den största krisen sedan andra världskriget.

– För första gången sedan 1945 är fler än 50 miljoner människor drabbade av en konflikt. De humanitära behoven har ökat dramatiskt och på ett sätt vi inte sett under senare år. Det internationella samfundet har inte svarat upp mot dessa behov. Den räddningsplan som UNHCR tagit fram var till exempel bara finansierat till 54 procent, berättar Guterres.

”Förtjänar mycket respekt”

På frågan om vad han minns bäst från sina möten med flyktingar i regionen säger han:

– Deras enorma motståndskraft och mod. Kan du föreställa dig någon som fått sitt hus förstört och familjemedlemmar dödade. Människor som tidigare hade ett bra liv, men plötsligt befinner sig i Libanon eller Jordanien och kan inte arbete. Deras barn får inte ens gå i skolan. De här människorna förtjänar väldigt mycket respekt. De har lidit så mycket utan att ge upp. De flesta vill bara ha fred i Syrien så att de kan åka tillbaka, säger han.

Sverige ses som föredöme

Under sitt Sverigebesök berättade också António Guterres att han anser både Sverige och Tyskland vara föredömen när det gäller flyktingpolitik. Men han är mycket kritisk till att de flyktingar som tar sig till Europa fördelas så ojämnt. Han menar att fler europeiska länder måste ta ett större ansvar.

– Man måste övertyga länder om att det också är i deras intresse att hjälpa till. I dag är det vid Europas södra gräns som läget är ansträngt. Nästa gång kanske det är vid den östra gränsen. Situationen kan se annorlunda ut i framtiden, säger Guterres som är orolig för att flyktingströmmen från Ukraina kan öka ytterligare.

Misströstar du aldrig?

– Aldrig. Det finns ingen anledning till det. Jag är varken pessimist eller optimist. Jag är målmedveten, säger António Guterres.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet