Foto: TT.

FN:s sändebud: ”Vapenvilan kan falla när som helst”

Uppdaterad
Publicerad

FN:s specialsändebud Staffan de Mistura säger på onsdagskvällen att den senaste omgången av fredssamtal har överskuggats av flera oroande incidenter och fientligheter.

– Under de senaste 48 timmarna har i genomsnitt en syrier dödats var 25:e minut och en syrier har skadats var 13:e minut, säger Staffan de Mistura, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

En andra omgång av fredssamtal i Syren har avrundats men samtalen har skakats av flera våldsamma incidenter och bara timmar innan FN:s specialsändebud, Staffan de Mistura, skulle hålla presskonferens i Genève nåddes han av nyheten om att ett sjukhus i Aleppo ska ha bombats och att den sista barnläkaren där ska ha omkommit.

– Vi kan inte ignorera den ena incidenten efter den andra, säger Staffan de Mistura, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Syrienkriget

”Kan falla när som helst”

De Mistura vill att fredsamtalen ska fortsätta men menar att vapenvilan är nära att falla.

– Den finns fortfarande, men i stor fara. Den kan falla när som helst.

Han menar att våldsamheterna måste minska till de nivåer som var i februari och mars för att fredssamtalen ska vara meningsfulla.

Vädjar till Ryssland och USA

För att rädda fredssamtalen vädjar De Mistura till USA och Ryssland och menar att det är brådskande att båda länderna tar initiativ på högsta politiska nivå.

Nästa omgång av fredssamtal har inte fått ett specifikt datum men enligt De Mistura ska de ske någon gång i maj.

Fakta: Vapenvilan i Syrien

Vapenvilan i Syrien medlades fram av Ryssland och USA. Den syriska regeringen och delar av den icke-jihadistiska oppositionen kom överens om att upphöra med striderna under tiden som fredssamtalen skulle hållas.

Inledningsvis minskade striderna över hela landet, inklusive staden Aleppo där invånarna vågade sig ut till marknader och parker. Men den senaste tiden har allt fler rapporter kommit om upptrappat våld.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet