Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian talar inför FN-soldater i Libanon. Foto: TT

FN-soldater uppmanas bekänna övergrepp på barn

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian uppmanar soldater att ge sig till känna om de är skyldiga till sexövergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken. Frågan om varför utredningen om de misstänkta brotten drar ut på tiden kvarstår.

”Avsky” och ”förräderi” – så beskriver Le Drian i en intervju vad han kände när han fick ta del av den läckta FN-rapporten där soldater sägs ha haft sex med barn i utbyte mot mat.

Det var svensken Anders Kompass som lämnade rapporten till franska åklagare. Han arbetar för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) och ansåg att FN inte agerade i ärendet. Han är nu avstängd från sin tjänst medan en internutredning pågår.

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

– När en fransk soldat är på ett uppdrag, är han i Frankrike, säger Le Drian till veckotidningen JDD.

Övergreppen ska ha skett vid ett center för människor på flykt nära flygplatsen i Bangui mellan december 2013 och juni 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

Mer i ämnet