Foto: TT

Efter kritiken mot FN: Reglerna kan ändras

Uppdaterad
Publicerad

Den 13 mars fördes Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp bort tillsammans med sin tolk i provinsen Kasai. Två veckor senare hittades de döda. Nu kan FN komma att förändra sina säkerhetsregler.

Som SVT Nyheter tidigare har rapporterat har FN fått kritik för att Zaida Catalán skickades till Kongo-Kinshasa utan varken rätt utbildning eller säkerhetsutrustning.

Hon och hennes amerikanske kollega Michael Sharp mördades i mars i provinsen Kasai.

LÄS MER: Kritik mot FN: Catalán saknade rätt utbildning

Inblandad i allvarlig utredning

I en granskning av morden skriver New York Times att Catalán var inblandad i en utredning som involverade korrupta politiker, milismän och våld. Enligt tidningen ska Catalán ha saknat rätt förberedelse och säkerhetsutrustning.

LÄS MER: Ett farligt, men viktigt arbete

Hade Zaida Catalán tillräcklig utbildning för uppdraget?

– FN-medarbetare och konsulter får gå en generell säkerhetsutbildning. Beroende på var de ska jobba kan de även få specifik säkerhetsträning. Just nu undersöker vi internt vad som hände och då kommer vi ställa oss frågan oss alla dessa frågor, säger José Luis Días, talesperson för FN, till SVT Nyheter.

Så det är för tidigt att säga?

– Det kan vara så att vi kommer fram till att vi måste ändra hur förberedelserna genomförs i det landet. Men det vet jag inte än. Och vi måste se om alla steg har följts, både vad gäller att få utbildning och att fråga efter assistans.

LÄS MER: Zaida Catalán begravs i kärlekens och medmänsklighetens tecken

”Måste ta reda på vad som hände”

Har FN-medarbetarna i detta fall haft tillräckligt skydd under sitt uppdrag?

– Även det är något som vi måste vänta med att besvara innan den intern utredningen är klar. Det finns militära styrkor i Kongo-Kinshasa som kan eskortera medarbetare när det efterfrågas, om det tillåts av FN:s säkerhetsavdelning.

Och i det här fallet – hade säkerhetsstyrkor efterfrågats?

– Jag vet inte. Det är precis sådant som vi håller på att undersöka. Vi måste ta reda på vad som hände, vad som gjordes och vad som inte gjordes.

LÄS MER: Zaida Cataláns mamma: ”Zaida var så full av liv och livsglädje”

Utredningen ska vara klar i juli

Det pågår sedan tidigare en brottsutredning i Kongo-Kinshasa för att utreda mordet av de två FN-medarbetarna. Nu har alltså FN tillsatt en intern utredning som ska vara klar i slutet av juli.

Kommer det även bli en oberoende undersökning av personer utanför FN?

– Det är en fråga som FN:s säkerhetsråd får ta ställning till.

Kan du bekräfta New York Times uppgifter att hon Zaida Catalán arbetade med att undersöka en före detta minister i Kongo-Kinshasa när hon blev mördad?

– Jag kan inte kommentera de uppgifterna, jag har inte tillgång till någon information om det och jag vet inte hur New York Times fick tag i de uppgifterna, säger José Luis Días.

LÄS MER: En gripen för mord på Zaida Catalán

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.