Foto: TT

FN vädjar om pengar

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett dystert år med massflyktingströmmar, krig och katastrofer, vädjar FN om över 170 miljarder kronor i finansiering till nästa år.

För att hjälpa 37 kris- och krigsdrabbade områden i världen vädjar FN för 2016 om humanitär hjälp på mer än 20 miljarder USA-dollar (motsvarande 170 miljarder kronor), rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Pengarna ska bistå 87 miljoner människor.

– Det är klart att det handlar om mycket pengar, men om du jämför med kostnaderna för militären, eller räddningspaket till det finansiella systemet, har vi helt klart råd, säger FN:s flyktingkommissarie António Guterres.

Konflikter och katastrofer

Konflikter eller allvarliga kriser pågår i 27 länder i världen och har drivit mer än 60 miljoner människor på flykt.

I Afrika har konflikter i Centralafrikanska republiken, Burundi, Nigeria och Sydsudan spillt över till grannländerna, vilket enligt FN nu innebär att totalt 37 länder befinner sig i farozonen.

Svår torka efter El Nino

Dessutom väntas naturkatastroferna bli värre nästa år till följd av klimatfenomenet El Nino.

– El Nino har redan lett till den värsta uppmätta torkan i Centralamerika och den värsta i Etiopien på 30 år, säger Stephen O´Brien, FN:s ansvarige för humanitär hjälp.

Lite har hittills samlats in

Det stora antalet konflikter gör att den begärda summan för 2016 är fem gånger så stor som summan för ett årtionde sedan. Och att få ihop pengarna kommer att bli svårt, enligt nyhetsbyrån AFP.

För 2015 har hittills mindre än hälften, 49 procent, av de 16,5 miljarder dollarna som begärts, samlats in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.