President Martelly lämnade sin post i Haiti

Uppdaterad
Publicerad

Den avgående presidenten tackade i ett tal dem som har följt honom under hans fem år långa presidentperiod. Han försvarade också sin familj som har anklagats för förskingring.

Tack vare en sista minuten–överenskommelse kunde han lämna över makten till en provisorisk regering, något som välkomnades av bland annat Ban Ki-Moon. FN-chefen uppmuntrar alla aktörer att främja åtgärder som syftar till att främja lugn och stabilitet. Dessutom bekräftade han FN:s stöd till det haitiska folket och dess demokratiska strävanden, uppger FN-chefens talesman.

En ny president ska väljas 24 april, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Stöd av FN

FN-chefen Ban Ki-Moon välkomnar Haitis överenskommelse om en provisorisk regering.

Ban Ki-Moon uppmuntrar alla aktörer att främja åtgärder som syftar till att främja lugn och stabilitet. Dessutom bekräftade han FN:s stöd till det haitiska folket och dess demokratiska strävanden, uppger FN-chefens talesman.

Val ställdes in

Haitis president Michel Martelly avslutade sin presidentperiod utan att kunna lämna över makten till en efterträdare.Men överenskommelsen ska göra att landet slipper hamna i ett maktvakuum i och med tidigare presidenten Michel Martellys utträde.

Presidentvalet skulle ha hållits den 24 januari. Men omröstningen ställdes in eftersom man befarade upplopp och oroligheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.