Foto: TT

Obama till britterna: Stanna i EU eller ställ er bak i kön

Uppdaterad
Publicerad

Stanna i EU, löd Barack Obamas budskap till Storbritannien. Banden mellan USA och Storbritannien är starka nog för att bestå även med ett Brexit – men då får britterna ställa sig bak i kön för att få ett handelsavtal med USA, deklarerade presidenten.

Obama åt på fredagen lunch med nyblivna 90-åringen drottning Elizabeth och skulle sedan hålla presskonferens med premiärminister David Cameron.

Med sig har han ett tydligt budskap: britterna bör rösta för att stanna kvar i EU i folkomröstningen den 23 juni. Enligt Obama har britterna tjänat på EU-medlemskapet för såväl jobb som handel och finansiell tillväxt. Dessutom är säkerhetssamarbetet en viktig faktor.

#delateuropa

Sist men inte minst – USA vill ha starka lagspelare, och Storbritannien är starkare inom EU, hävdade Obama.

– Om en av mina bästa vänner är med i en organisation som ökar deras inflytande, styrka och ekonomi, skulle jag vilja att de stannar. Eller jag skulle åtminstone säga: jag tror att det här gör er till större spelare, sade Obama.

”Ställ er bak i kön”

Förespråkare för ett Brexit har hävdat att det skulle vara enkelt för britterna att sluta handelsavtal med USA, något som Obama nu alltså tog loven av. Som en del i EU-blocket på 28 länder är Storbritannien starkare – och USA fokuserar på att sluta handelsavtal med ett stort block, EU.

Ett handelsavtal med enbart britterna kan möjligen komma till stånd, men det kommer då inte att gå fort, förklarade presidenten.

– Storbritannien kommer hamna bak i kön, inte för att vi inte har speciella relationer utan för de fördelar det innebär att vi får tillgång till en stor marknad med många länder, i stället för att försöka få tillstånd enskilda handelsavtal, sade Obama enligt Reuters.

Han tillade att detta inte ska tolkas som ett hot, utan att det är britterna själva som bestämmer.

Den brittiske premiärministern David Cameron sade under presskonferensen på det brittiska utrikesdepartementet i London att Storbritannien och USA ska samarbeta för att hantera bland annat zikaviruset och mot korruption. Också Cameron talade sig varm för att ett fortsatt medlemskap i EU stärker relationen med USA, samtidigt som han bedyrade att det inte var han som dragit in Obama i debatten.

Väcker indignation

Brexit-debatten har länge fullständigt dominerat brittisk politik och blir bara hetare för varje vecka. Att Obama blandar sig i debatten riskerar också att väcka den indignation som britterna gärna känner över att ”andra” säger åt dem vad de ska göra.

– Det här är en ovälkommen inblandning från den mest antibrittiske amerikanske presidenten som någonsin funnits, säger partiledaren för EU-fientliga Ukip, Nigel Farage, till Reuters.

Londons borgmästare Boris Johnson, som kampanjar för ett utträde ur EU, har också hamnat i blåsväder sedan han kritiserat Obama för att ha en anti-brittisk inställning på grund av landets förflutna som kolonialmakt.

Fakta: Britterna och EU

Efter att under 1960-talet två gånger ha fått nej från Frankrikes dåvarande president Charles de Gaulle blev Storbritannien medlem i det som nu heter EU från den 1 januari 1973.

Redan två år senare hölls en folkomröstning om fortsatt medlemskap, utlovad av Labour under valkampanjen 1974. Ja-sidan vann klart med 67 procent mot 32.

Storbritannien står dock utanför Schengen-samarbetet och har även en fördragsskyddad rätt att inte behöva införa euron som valuta.

En ny folkomröstning ska nu hållas den 23 juni om fortsatt EU-medlemskap utifrån en uppgörelse som EU:s stats- och regeringschefer enades om i februari.

Uppgörelsen innebär bland annat garantier för att britterna står utanför EU:s målsättning om en ”allt fastare sammanslutning” samt rätt att under sju år inskränka nyinflyttade EU-medborgares rätt till socialbidrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet