Följ dagens utveckling i Egypten

Högsta ledningen för Mubaraks maktparti avgår. SVT direktrapporterar om nyhetsutvecklingen i Egypten.

22.25
Trots regn och kyla fortsatte demonstranter att samlas på Tahrirtorget. Enligt al-Jaziras korrespondent har människor med sig tält och delar ut mat och te.

21.26
Minst två personer dödades och 17 skadades i norra Tunisien när polisen öppnade eld mot demonstranter som kastade brinnande föremål och stenar mot en polisstation. Det uppger en källa vid inrikesministeriet.

-Runt 1.000 personer hade samlats utanför El Kefs polisstation, de anklagade polischefen för maktmissbruk och krävde hans avgång, säger källan till Reuters.

21.15
Amnesty International kräver en utredning kring de 35 människorättsaktivister och journalister som greps i torsdags vid en polisräd mot Hisham Mubarak Law Center i Kairo.

De utländska aktivisterna släpptes i går, medan de egyptiska aktivisterna hölls kvar tills i dag.

-De egyptiska myndigheterna måste nu omgående genomföra en oberoende utredning om varför människorättsaktivister som övervakade protesterna i Kairo blev behandlade så här, och vem som gav order till det, skriver Malcolm Smart på Amnesty International i ett pressmeddelande.

20.38
Frankrike har avbrutit sin export av vapen och utrustning till kravallpolis i Egypten, rapporterar AFP.

19.37
Hosni Mubarak bör stanna vid makten under en övergångsperiod, sa USA:s presidents särskilde sändebud, Frank Wisner i dag.
-President Mubaraks fortsatta ledarskap är viktigt. Detta är hans chans att skriva sin egen historia. Han har givit 60 år av sitt liv för att tjäna sitt land, detta är ett idealiskt läge för honom att visa vägen framåt, sa Wisner via videolänk till deltagarna i säkerhetskonferensen om Mellanöstern i München.

19.27
Iraks premiärminister Nuri al-Maliki sa i dag att han inte kommer att kandidera för en tredje period som premiärminister.

Han lovade också att halvera sin lön (hans årslön motsvarar i dag nästan 2,5 miljoner kronor) med motiveringen att höga löner kan orsaka "oro" i samhället, skriver nyhetsbyrån AFP.

19.04
Egyptisk stats-tv tillbakavisar nu tidigare uppgifter om att Hosni Mubarak skulle ha avgått som partiledare för NDP.

Däremot kvarstår uppgiften om att högsta ledningen avgår. Totalt ingick sex personer i partiets verkställande utskott, och samtliga har nu avgått, skriver tv-kanalen Al-Arabiya.

18.46
Att Gamal Mubarak avgår från partitoppen är ett "positivt steg", säger en representant för Obama-administrationen enligt Reuters.

18.40
SVT har ingen ny information om Bert Sundströms hälsa, säger Aktuellts chef Eva Landahl.
-Vi skickar ner ett nytt team till Kairo nu, det är viktigt att ha en fortsatt bevakning av händelseutvecklingen i landet. Men vi gör nya bedömningar av säkerhetsläget för våra medarbetare på plats hela tiden, säger hon.

18.06
Trots att utegångsförbudet trätt i kraft stannar tusentals demonstranter på Tahrirtorget, rapporterar SVT:s korrespondent Samir Abu Eid.

-Många övernattar för att behålla den här symboliska platsen.

Beskedet om att NDP:s högsta ledning avgår tas emot med glädje av demonstranterna.

-Men de allra mest hängivna har bara ett mål - att Mubarak själv avgår, säger Samir Abu Eid.

17.56
Uppgifterna från tv-bolaget Al Arabiya om att upplösningen av NDP:s högsta ledning också innebar att Mubarak lämnar partiledarposten går inte att få bekräftade, rapporterar Reuters.

17.50
-Trots att det regnar och är mörkt och utegångsförbudet har börjat träda i kraft köar folk fortfarande för att komma in på Tahrirtorget, säger Sveriges Radios Agneta Ramberg i direktsändning i Ekot.

17.44
Hosni Mubarak avgår som partiledare för NDP, enligt egyptisk stats-tv. Han är dock fortfarande president, skriver al-Jazira.

17.07
Samtliga svenska charterresenärer som rest med Fritidsresor, Apollo, Ving eller Solresor har nu landat i Sverige, skriver TT.
17.06
En kyrka i den egyptiska staden Rafah invid gränsen till Gazaremsan stod i dag i lågor. Vittnen i staden hade innan dess hört en explosion i närheten i kyrkan, rapporterar AFP.

16.56
Tv-kanalen al-Jazira fortsätter att sända direkt från Kairo, trots repressalier från den egyptiska regimen. I dag släpptes två al-Jazira-journalister som i går greps av polis.

I går uppgav kanalen att deras redaktion i Kairo blivit vandaliserat. Tidigare har den egyptiska regeringen dragit in kanalens licens i landet, men al-Jazira lyckas alltså fortsätta att sända ändå.

16.32
Högsta ledningen i Hosni Mubaraks styrande parti NDP avgår, rapporterar egyptiska statstelevisionen.
Hossam Badrawi ersätter Mubaraks son Gamal Mubarak som generalsekreterare i partiet. Badrawi anses tillhöra den libarala delen i partiet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

16.23
En al-Jazira-journalist har gripits av egyptiska säkerhetsstyrkor på Kairos flygplats, rapporterar tv-kanalen.

15.59
En ledare för armén talar nu till folkmassorna och uppmanar dem att lämna torget, rapporterar al-Jazira. Folkmassan svarar (fritt översatt): "Vi går ingenstans, men det ska han (Mubarak) göra".

Sedan tidigare har militären försökt att förhandla med demonstranterna för att få dem att ta bort barrikaderna runt torget.

Samtidigt har 500 demonstranter från Suez kommit till torget. Fler demonstrationer har utlysts inför morgondagen, som kallas "Martyrernas dag" enligt al-Jazira. Även kristna kopter planerar att ansluta till torget i morgon.

15.44
De egyptiska bankerna, som har varit stängda i en vecka, kommer att vara öppna i morgon mellan klockan 10.00 och 13.30, säger vice centralbankschefen Hisham Ramez enligt Reuters.

14.51
SVT:s korrespondent Samir Abu Eid har gjort ett nytt försök att ta sig in på Tahrirtorget utan att lyckas. Även Svenska Dagbladets korrespondent hindrades från att komma in på torget.
-Militären stoppade oss och sa att utlänningar inte fick komma in på torget, säger han på telefon till SVT-webben.

Det har tidigare gått ut en order om att armén ska skydda journalister, och det kan vara en förklaring till att de stoppas från torget, tror Samir Abu Eid.

-Antingen vill de inte att vi ska kunna rapportera från torget, eller så vill de skydda oss, säger han.

Stämningen var "irriterad" vid militärkontrollen.

-De går igenom allas väskor, visiterar folk och kollar ID. Det tar lång tid och det blir väldigt långa köer vilket skapar irritation.

14.40
Omkring 400 personer samlades vid Sergels torg i Stockholm för att visa sitt stöd för demonstranterna i Egypten.

-Stämningen är lugn, människor viftar med flaggor och lyssnar på talarna, säger SVT:s reporter på plats.

14.34
Ärkebiskop Anders Wejryd kritiserar statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande om att Sverige bör ha en vapenexport med "regimer som vi inte gillar" för att vi bör ha en dialog även med dem.

Resonemanget haltar, skriver Wejryd på Dagens Nyheters debattsida. Han vill att Sverige ska stoppa vapenexporten till länder som "allvarligt bryter mot de mänskliga rättigheterna".

14.23
Protesterna fortsatte på Befrielsetorget i Kairo, men antalet demonstranter var färre än dagen innan, rapporterar medier på plats. Även i landets andra stad Alexandria förekom spontana demonstrationer.

13.51
Den så kallade Mellanösternkvartetten - EU, USA, FN och Ryssland - diskuterade Egypten när de möttes i München. Tysklands förbundskansler Angela Merkel drog paralleller till Berlinmurens fall.

-Även om det inte är direkt jämförbart (med Egypten i dag), så ville vi inte vänta en endaste dag. Vi ville ha den tyska marken med en gång. Vi ville inte vänta tills den tyska återföreningen var ett faktum, sade Merkel i ett anförande.

12.47
Enligt ännu obekräftade uppgifter kommer president Hosni Mubarak att hålla ett tal i kväll. -Alla undrar vad han kommer att säga, säger SVT:s Samir Abu Eid.

12.30
En högt uppsatt säkerhetskälla i Egypten förnekar amerikanska Fox News uppgifter om att vicepresident Omar Suleiman utsatts för ett attentat strax efter att han utsågs till vicepresident.

12.12
SVT:s korrespondent på plats, Samir Abu Eid, stoppades från att komma in till Tahrirtorget när säkerhetsstyrkorna såg hans kamera.

-Läget i centrala Kairo är rätt lugnt i dag. Kanske beror det på den hårda järnring som armén slagit runt torget, man visiteras och får inte ta med sig vad som helst in, säger han.

11.38
Det är förhållandevis lugnt på Tahrirtorget i Egypten, rapporterar al-Jaziras korrespondent på plats. Människor köar på broarna för att komma till torget och armén söker igenom människors väskor innan de släpps in.

10.47
SVT:s korrespondent Bert Sundström som vårdas på sjukhus för knivskador flyttas till ett annat sjukhus, eftersom det sjukhus han har befunnit sig på är väldigt hårt belastat. Läget är stabilt, men han är allvarligt skadad. Han kan kommunicera och förstår var han är, men har inte kunnat berätta vad som hände när han överfölls.

-Han ska undersökas igen. Vi vill ha hem honom så snabbt som möjligt men vi avvaktar hans tillstånd, säger Aktuellts chef Eva Landahl.

10.35
Hundratals demonstranter samlades på fredagskvällen på Times Square i New York och krävde Mubaraks omedelbara avgång. Under egyptiska flaggor skanderade de "ett enat egyptiskt folk kan aldrig besegras" och "Stoppa USA:s stöd till Mubaraks regim". Demonstrationer ska även hållas i Stockholm under eftermiddagen.

10.24
Egyptiska myndigheter har gripit al-Jaziras Kairo-chef och en av kanalens journalister i staden. al-Jazira har varit förbjuden i Egypten sedan i söndags efter sin heltäckande rapportering från oroligheterna i landet. Sedan dess har företaget fått sitt kontor i Kairo förstört och sin sajt hackad. Även nio av al-Jaziras journalister frihetsberövades under fredagen.

10.00
En medlem i president Barack Obamas stab har berättat för amerikanska Fox News att den nytillsatte Omar Suleiman i Egypten utsattes för en attack strax efter att han utsågs till vice president den 29 januari. Det är oklart vilka som låg bakom anfallet och uppgifterna har enligt Fox News varken bekräftats av Vita huset eller Kairo.

09.45
Enligt statstelevisionen i Egypten har president Hosni Mubarak hållit möte med ministrarna i den nya regeringen som ansvarar för ekonomiska frågor, samt den högst ansvarige för centralbanken i landet.

08.00
En explosion inträffade utanför hamnstaden el-Arish i norra Sinai, nära gränsen till Israel. De första uppgifterna sade att det var gasledningen till Israel som attackerats, medan senare uppgifter uppgav att det var ledningen som förser Jordanien med gas som attackerats. Läs mer om händelsen här.

02.00
Det relativa lugnet på Tahrirtorget i Kairo bröts av kraftig skottlossning. Enligt CNN hördes automateld under nästan en timme. Enligt vittnen sköt militären i luften efter eldgivning från de Mubaraktrognas läger.

Freja Salö
freja.salo@svt.se
Jenny Modin
jenny.modin@svt.se

Publicerad: