Följ fredagens händelser i Libyen

Fredagens rapportering är nu avslutad.

Svt.se rapporterar löpande vad som händer i Libyen. Här samlar vi också intressanta länkar till bland annat internationella medier, Twitter och olika sajter.

22.50
De sexton svenskarna som flögs från Tripoli landade i kväll på en flygplats utanför Rom, enligt UD.

-I den mån de vill ha kontakt med oss och få hjälp vidare finns representanter för vår ambassad där, säger Cecilia Julin på UD:s presstjänst.

22.49
Muammar Kadaffis son Saif al-Islam säger i kväll att armén kommer att hållas tillbaka från strider med rebellerna och att man hoppas på en fredlig lösning under morgondagen.

22.34
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppmanar i kväll med ett paket av sanktioner för att få slut på våldet.

-Det är dags för säkerhetsrådet att överväga konkreta handlingar, säger Ban Ki-Moon.

21.22
Ove Bring, professor i internationell rätt, kommenterar läget i Libyen i kvällens Aktuellt. Han efterlyser mer kraftfulla åtgärder mot Libyen. -Man har gjort för lite och för sent, säger Ove Bring. Se en längre intervju här

20.55
Vita husets talesman Jay Carney säger också att Obama ska träffa FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i Washington på måndag för att diskutera situationen i Libyen.

20.48
Vita huset meddelar nu på kvällen att USA går vidare med planerna på att införa sanktioner mot Libyen, som reaktion på våldsamheterna i landet, enligt AP. USA har också stängt sin ambassad i Tripoli och tagit hem personalen.

20.17
SVT:s korrespondent befinner sig i grannlandet Tunisien, dit många som flyr från Libyen kommer. Men det är nästan bara medborgare från andra länder som kommer ut ur landet. Libyer släpps inte ut, rapporterar Samir Abu Eid.

19.24
Ett italienskt plan med sexton svenska medborgare ombord har lyft från Libyen, uppger Utrikesdepartementet för SVT.

18.26
Libyens allmänne åklagare Abdul-Rahman al-Abbar uppgav på fredagen att han hoppar av och ansluter sig till de regimkritiska demonstranterna.

-Jag tillkännager att jag säger upp mig från mitt ämbete som allmän åklagare i Libyen och ansluter mig till det libyska folkets vilja, representerad av de ungas 17 februari-revolution, sade han till tv-stationen Al Arabiya.

18.22
Enligt de senaste uppgifterna från UD har bara runt fem personer, av de cirka 20 svenska medborgare som vill lämna Libyen, lyckats ta sig till flygplatsen. Tanken är att de ska kunna lämna landet med ett italienskt plan. Än finns dock ingen bekräftelse på att planet har kunnat lyfta.

17.55
Den libyska statstelevisionen har just visat bilder där Muammar Kadaffi talar till sina anhängare i centrala Tripoli. -Vi är redo att triumfera över fienden, säger Kadaffi, enligt Reuters.

17.54
FN:s råd för mänskliga rättigheter fördömer Libyen, rapporterar AP. Rådet inleder också en utredning om våldshandlingarna i Libyen, och rekommenderar att Libyen utesluts från FN-organet.

17.41
En rad libyska diplomater har i dag kapat banden till Kadaffi-regimen. En libysk FN-diplomat tillkännagav överraskande på ett möte med rådet för mänskliga rättigheter i Genève att hela FN-delegationen har sagt upp kontakten med Muammar Kadaffis regering, skriver TT.

Libyens delegation till Arabförbundet i Kairo gjorde likadant och förklarade att den nu representerar folkets vilja.

17.19
EU-länderna ska nu i princip vara överens om att införa sanktioner mot Libyen, uppger nyhetsbyrån AFP.

Det handlar bland annat om reseförbud mot personer som varit inblandade i våldsamheterna, frysning av finansiella tillgångar och vapenembargo, enligt ett utkast.

17.16
Oppositionsaktivisten Shaban Elgale, som bor i Umeå, säger till TT att stora demonstrationer pågår i Tripoli och att de rör sig mot det Gröna torget och Kadaffis palats.

-Det kan bli ett blodbad för folk vill ha bort Kadaffi. De vill störta honom och säkerhetsstyrkorna kommer att slå till hårt, säger han.

16.55
I praktiken kan det vara fyra stammar som avgör Libyens öde. Libyen är ett land där stammar och klaner traditionellt haft stor makt. Kadaffi har försvagat dem, men i och med oroligheterna ökar stammarna sitt inflytande igen, skriver SVT:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson.

16.20
Libyens chargé d'affaires, Abdelmagid Buzrigh, vid uppmanar i ett utskick världssamfundet att ta sitt ansvar gentemot blodspillan i Libyen, men poängterar samtidigt att man inte önskar yttre inblandning.

16.07
Provisoriska parlament och lokala kommittéer har börjat ta form i flera av de libyska städer som oppositionen kontrollerar, uppger libyska källor, enligt TT.

Libyen saknar en utbredd och formellt organiserad opposition och stor osäkerhet råder om vem som kan styra landet om Muammar Kadaffi faller. Flera avhoppade medlemmar av Kadaffis regim har ställt sig på demonstranternas sida och uppges nu vara förgrundsfigurer i en framväxande opposition.

16.13
En läkare i staden Benghazi, som kontrolleras av regimkritiker, uppger att dammet efter striderna har lagt sig i staden men att arbetet med att vårda skadade och begrava döda fortsätter.

-Under den gångna veckan har minst 200 människor dött och oräkneliga har skadats, säger han.

16.08
Frankrikes president Nicolas Sarkozy krävde Muammar Kadaffis avgång på fredagen. Det var i Turkiet som Sarkozy sade att statens våld i Libyen inte kan fortgå ostraffat, och tillade att Kadaffi måste avgå, enligt nyhetsbyrån AP.

15.59
Storbritannien trycker på för att förmå FN att vidta åtgärder mot den libyska regimen. Det handlar om frysta tillgångar, reseförbud och sanktioner enligt .

15.57
En källa med goda kontakter inom den libyska statsapparaten uppger på telefon till TT att Ahmed Kadhaf al-Dam, kusin till Muammar Kadaffi och en av toppmännen inom regimen, har flytt till Egypten och sökt asyl där.

15.40
S-ledaren Mona Sahlin sällar sig till raden av politiker som är kritiska till Carl Bildts hållning gentemot Libyens ledare Kadaffi. Bildt sade i måndags att "det handlar inte om att stödja den ena eller den andra. Det handlar om att få stabilitet och rimlig utveckling". Uttalandet väckte kritik från flera håll.

-Det verkar gå en linje i kommentarerna från Egypten till Libyen. Det är något som förlamat många länders syn på de frihetskrav som arabvärlden ställer, säger .

14.15
Minst fem har dödats i sammandrabbningar i Janzourdistriktet i Tripoli, säger en invånare till Reuters.

14.09
Två människor ska ha dödats och flera skadats i protester i Tripoli, uppger tv-kanaleen al-Jazira.

14.06
Säkerhetsstyrkor skjuter mot demonstranter i en västlig förort till huvudstaden Tripoli, rapporterar Reuters. Enligt en boende i förorten som nyhetsbyrån pratat med startade ett hundratal personer en protestmarsch efter fredagsbönen, varvid pro-Kadaffistyrkor öppnade eld.

13.53
"Rädslan har lämnat Benghazi", säger . Men i huvudstaden Tripoli stänger folk in sig i väntan på vad som ska ske.

13.26
Enligt BBC (livebloggen 12.15) protesterar människor på Tahrirtorget i Kairo, Egypten. De kräver premiärministerns och regeringens avgång. De kräver också att alla politiska fångar släpps.

Reuters rapporterar att Vita huset i ett möte med Bahrains kronprins säger att landet är en "långvarig vän", och välkomnar samtidigt en dialog för politiska reformer.

13.14
BBC:s reporter Kevin Connolly i Libyen rapporterar (livebloggen 12.04): "Reser genom öknen i östra Libyen från den egyptiska gränsen till Benghazi. Städer som Tobruk och samhällen är lugna. Den gamla rojalistflaggan vajar - inga tecken på pro-Kadaffi styrkor som vi sett".

13.07
Libyens ambassadör i Frankrike avgår, enligt diplomatkällor till Reuters. al-Jazira rapporterar även att alla libyska diplomater i vid ambassaden i New Dehli, Indien, har hoppat av.

12.59
al-Jazira skriver i sin liveblogg (1.25pm) att säkerhetsstyrkor omringar moskéer i Tripoli, inför att fredagsbönen snart är över.

12.45
Tiotusentals tunisier kräver både Libyens ledare Muammar Kadaffis och regeringens avgång i en ny protest i Tunis, några veckor efter den egna revolutionen.

I Jordanien, Jemen och Bahrain pågick också fredagsprotester.

12.44
Libyens riksåklagare Abdul-Rahman al-Abbar går även han över till revolutionärernas sida, enligt tv-kanalen al-Arabiyya.

-Jag försäkrar härmed att jag lämnar in min avskedsansökan och tillkännager min anslutande till den libyska folkviljan som framförs av de ungas 17 februari-revolution, sade han i tv.

12.26
Polis och militär i den libyska kuststaden Ajdabiya har gått över till demonstranternas sida och slåss nu mot Kadaffi. Polischef Hafiz Abdul-Rahim gick ut med tillkännagivandet i tv-kanalen al-Jazira:

-Vi i poliskåren deklarerar att vi tagit folkets sida till fullo i den fredliga 17 februari-revolution. Vi kommer att offra våra liv för den här regionen och ställa vår fulla kapacitet till tjänst för ett fritt Libyen.

Även general Shuaib Ibrahim al-Akouki meddelade att armén går med på revolutionärernas sida.

11.52
Svenska UD uppmanar nu svenskar i Libyen att i Tripoli. Därifrån lyfter ett Alitaliaplan i eftermiddag. Alla svenskar som vill lämna landet och kan ta sig till flygplatsen uppmanas åka med planet.

Joakim Larsson på UD:s presstjänst säger till SVT att ett 40-tal svenskar befinner sig i landet. UD har inte fått kontakt med alla, men minst tio vill stanna kvar i Libyen.

11.30
Ett vittne säger till BBC (livebloggen, 10.23) att hans kvinnliga granne dödades i en skottväxling i en förort till huvudstaden Tripoli sedan hon stuckit ut huvudet genom fönstret.

Han säger också att hans bror sett arbetare städa och måla över anti-Kadaffiklotter för att "få det att se ut som om ingenting har hänt".

11.28
EU-länderna förbereder sig för att delta i en flygförbudszon över Libyen, om FN skulle godkänna en sådan åtgärd, säger en EU-diplomat på ett informellt försvarsministermöte i Ungern till AFP.

Italien förbereder dessutom en "militär operation" för att rädda ett antal italienska medborgare i Libyen som har slut på mat och förnödenheter, säger försvarsminister Ignazio La Russia.

11.18
Enligt Reuters, som citerar vittnen, finns det inte längre några säkerhetsstyrkor inne i staden al-Zawiya, efter tidigare hårda strider.

11.11
Arabiska al-Jazira uppger att intensiva diskussioner mellan avhoppade politiska ledare, inklusive ambassadörer och ministrar, ska diskutera för att forma en politisk enighet som kan leda landet.

10.59
Det råder fullt kaos på flygplatsen i Tripoli, meddelar chefen för det finska resebolaget Starlight Tours till nyhetsbyrån FNB.

Vd Timo Saressalo berättar att omkring 5.000 människor slagit läger på platsen att det saknas mat, vatten och tillgång till toaletter.

10.04
EU:s utrikeschef Catherine Ashton: Det är dags för EU att överväga "begränsande åtgärder" gentemot Libyen.

09.05
Den libyska regimen har beordrat utdelandet av enorma summor pengar till folket, bland annat höjer man löner, ger ökade matbidrag och ger särskilda anslag till alla familjer, uppger Libyens stats-tv.

Varje familj ska få 500 libyska dinarer, motsvarande nära 2.600 kronor, och lönerna ska på sina håll inom den offentliga sektorn öka med 150 procent, meddelade tv-stationen enligt Reuters.

08.54
Reuters: Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen sammankallar ett extrainsatt möte om läget i Libyen på fredagseftermiddagen.

08.49
Personer som talat med medier ska ha och i vissa fall även fått sätta livet till, rapporterar Reuters.

08.46
Läkare i staden al-Zawaiya, fem mil väster om Tripoli, till CNN: Minst 17 dödades och 150 skadades under torsdagens hårda strider.

Enligt doktorerna har gripna regeringstrogna soldater berättat att de attackerade staden i tron att den tagits över av "arabiska militanta" och att det var deras uppdrag att befria den.

08.18
Tv: SVT:s korrespondent Samir Abu Eid i Tunisien vid den libyska gränsen om läget just nu, om varför journalister har så svårt att ta sig in i landet och om tv-bilder som sipprar ut - kan man lita på dem? Se även tv-bilder från strider i staden Benghazi.

07.58
Venezuelas president Hugo Chávez på Twitter: "Länge leve Libyen och dess oberoende! Kadaffi står inför ett inbördeskrig".

Chavez är Kadaffis närmaste allierade i Sydamerika. Båda ledarna har fördömt "amerikansk imperialism" och besökt varandra regelbundet under åren.

07.41
Tv: "De sköt från fönstret", berättar en man i Tobruk nära gränsen till Egypten, om hur det gick till när invånarna tog över en polisstation i staden.

07.33
Lockerbieoffer till al-Jazira: "Alla i den diplomatiska världen som trodde han (Muammar Kadaffi, reds. anm.) var en modern, progressiv ledare borde skämmas".

07.26
Nu ska även Storbritannien försöka hitta och frysa Kadaffis tillgångar, skriver The Telegraph. Brittiska myndigheter tror att Gaddafi har 20 miljarder pund i likvida medel i landet, motsvarande 200 miljarder kronor.

07.25
Schweiz har beslutat frysa alla tillgångar som den libyske ledaren Muammar Kadaffi och hans familjemedlemmar eventuellt har i landet.

Libyens utrikesdepartement förnekade i ett skarpt uttalande att Kadaffi har några schweiziska bankkonton och hotade stämma den schweiziska regeringen för förtal.

07.14
Enligt al-Jazira (02.46 libysk tid), som hänvisar till vittnen, har Kadaffis styrkor tagit kontroll över hamnstaden Misrata 20 mil öster om Tripoli. Men Reuters rapporterar att det är regeringsmotståndare som vunnit striden. Mohamed Senoussi på telefon till Reuters:

"Demonstranterna firade på gatorna efter att ha drivit bort regeringens säkerhetsstyrkor".

Enligt Senoussi cirkulerar det dock rykten om att regeringsstyrkor och legosoldater försöker omgruppera sig i stadens utkant.

06.56
SVT:s korrespondent Samir Abu Eid rapporterar direkt från gränsen mellan Libyen och Tunisien: .

06.48
Kadaffis tal i libysk tv igår där han säger att han inte är landets ledare är bara ett sätt att slippa ansvar, säger al-Jaziras Laurence Lee.

06.46
Här är en interaktiv karta från brittiska Guardian med aktuella tweets på Twitter om protesterna i Nordafrika och Mellanöstern.

06.45
FN:s säkerhetsråd kommer i dag att hålla ett formellt möte om krisen i Libyen och Muammar Kadaffis vägran att upphöra med våldet mot demonstranter, säger diplomater.

FN-chefen Ban Ki-Moon ska tala inför rådet som diskuterar vägar att öka pressen mot Kadaffi.

USA:s president Barack Obama på torsdagen ledarna i Storbritannien, Frankrike för att diskutera åtgärder.

Linda Bock
linda.bock@svt.se
Erika Christensson
erika.christensson@svt.se

Publicerad: