Följ onsdagens utveckling i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

SVT rapporterade direkt om utvecklingen i Libyen den 23 februari. Livebloggen är nu avslutad.

23:05

USA:s president Barack Obama kommenterade på onsdagskvällen för första gången situationen i Libyen. Han sade i ett tv-tal att han bett sin administration att börja förbereda för åtgärder för att hantera krisen. Han kallade regimens våld ”fruktansvärt och oacceptabelt”.

20.40

SVT:s korrespondent Samir Abu Eid rapporterar från gränsövergången från Libyen till Tunisien. I dag träffade han flera som nu flyr Libyen och som vittnar om våldsamheterna där. Se Samir Abu Eids reportage här

20.30

Sju svenskar, som jobbar på Ericsson, har med ett plan från Tripoli, enligt UD.

UD räknade tidigare med att ett 30-tal svenskar fanns i landet.

-Nu återstår ett 25-tal personer. De flesta vet vi var de är, men de är svåra att nå, säger Öberg.

19.50

USA:s utrikesdepartement ser över möjliga åtgärder för att stävja den ”våldsamma politiska krisen i Libyen”. Enligt talesmannen P.J. Crowley inbegriper det sanktioner. President Barack Obama ska senare i kväll kommentera läget i Libyen.

19.30

Oljepriset rusade på onsdagen till 110 dollar per fat, den högsta nivån sedan före finanskrisen. Oroligheterna i Libyen är den direkta orsaken. Börser över hela världen har sjunkit i spåren av det stigande råoljepriset. Osäkerheten är stor om vad ett kan innebära för tillgång och prisutveckling.

19.00

Journalister som har tagit sig in i Libyen utan tillstånd kommer att anses vara ”laglösa” och gripas om de inte om de inte överlämnar sig till myndigheter. Det uppgav Libyens biträdande utrikesminister Khaled Khaim i dag, och tillade att journalister utan tillstånd kommer att behandlas som om de är i maskopi med al-Qaida. Khaim sade att Libyen bara tillåtit journalister från CNN, al Arabiya och arabiska BBC att ta sig in i landet.

18.54

Muammar Kadaffis dotter var ombord på det plan från flygbolaget Libyan airlines som försökte landa på Malta under torsdagen, uppger al-Jazira.

18.50

Europa är splittrat i sin syn på Libyen. Frankrikes president Nicolas Sarkozy har krävt att EU inför ”snabba och konkreta” sanktioner mot Libyen och avbryter de ekonomiska relationerna med landet.

Italien varnar för islamistisk fundamentalism och stora flyktingstömmar. Så många som 300.000 flyktingar kan enligt italienska beräkningar komma att fly till Europa om Kadaffi faller.

16.45

Svenska UD bekräftar att en svensk man i 60-årsåldern skottskadats i Tripoli. Mannen har vårdats på sjukhus men har kunnat lämna det. Han vistas nu i sitt hem i Tripoli.

16.38

En svensk man har enligt uppgift till Expressen skjutits i Libyen och vårdas nu på sjukhus.

16.26

-Europa! Hjälp oss sparka ut Kadaffi!

Det säger demonstranten Khaled till SVT från huvudstaden Tripoli.

-De enda som står på hans sida är legosoldaterna, säger Khaled efter Kadaffis hotfulla tal igår.

-Vem som helst kan bli skjuten när som helst.

Läs och hör intervjun här!

16.24

-Jag hörde skottlossning hela natten, berättar svenske civilingenjören Mikael Johansson.

16.10

Direktsända tv-bilder från den del av Libyen som inte längre kontrolleras av Kadaffi började sändas på onsdagseftermiddagen av bland andra al-Jazira och brittiska BBC.

På bilderna från Tobruk visades mängder av jublande och flaggviftande demonstranter, med plakat på både engelska och arabiska om ”Libyen är fritt”.

16.02

Vänsterpartiet begär en aktuell debatt i riksdagen med anledning av händelserna i Libyen.

Enligt partiet behövs det en debatt om dels hur Sverige och EU kan agera för att stärka de mänskliga rättigheterna i Libyen, dels om vad Sveriges och EU:s tidigare politik mot Kadaffiregimen inneburit.

Partiet hänvisar bland annat till ramavtalet mellan EU och Libyen om migration, där Gaddafiregimen lovas 60 miljoner euro för att stärka sina land- och sjögränser.

15.56

Svenska utrikesdepartementet till Egypten.

15.52

-Det finns ingen opposition i ett land med ett folkligt system. Det sade Muammar Kadaffi när han intervjuades av Stina Dabrowski i SVT i december 1990.

Se intervjun här!

15.44

Libyska tidningen Quryna, som anses vara nära knuten till Kadaffis son och ”tronarvinge”, Sayf al-Islam, hävdar att ett libyskt flygvapenplan har störtat utanför Benghazi sedan besättningen skjutit ut sig, rapporterar Reuters.

Enligt tidningen vägrade besättningen att lyda en order om att bomba staden och lät därför i stället planet störta.

15.26

De regimer i arabvärlden som nu faller är ”produkter av samma tid som tillverkade järnridån”, säger Tjeckiens förre president Vaclav Havel, som var en av förgrundsfigurerna i Östeuropas frigörelse 1989.

-Det här visar att det finns moraliska och politiska värderingar som är grundläggande för alla kulturer, säger 74-årige Havel i en intervju med tjeckiska nyhetsbyrån CTK, där han kallar Libyens ledare Muammar Kadaffi för ”kriminell”.

13.50

Muhammar Kadaffi gav själv order om Lockerbie-attentatet. Detta säger Libyens avgående justiteminister Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil i en intervju med Expressen.

13.01

Alla hamnar och hamnterminaler är tillfälligt stängda i Libyen på grund av oroligheterna, uppger franska transportjätten CGA CGM i ett uttalande, enligt AFP.

12.47

Vår vän Muammar Kadaffi?

Libyens ledare har ibland varit välkommen bland kollegerna i Europa och USA.

Se bilder när Kadaffi tas emot på hög nivå.

12.42

Flera rapporter talar nu om att Muammar Kadaffi inte längre har kontroll över östra Libyen. Ett team från Franska France2 var bland de första på plats i staden Tobruk där oppositionen numera har makten.

Se video!

12.39

Kommunikationsmöjligheterna är dåliga och det har varit mycket svårt för svenska UD att få kontakt med svenskarna i Libyen.

-Vi har ringt runt med vanliga telefoner, men även satellitelefoner och Skype. Vi kommer fram ungefär vart 30-40:e försök, säger Camilla Åkesson Lindblom.

Läs mer om UD:s insats här!

12.36

-Libyen är en konstruktion mera än en nation. Det skriver som bara funnits i modern tid.

12.34

En turkisk arbetare i Libyen har skjutits ihjäl nära huvudstaden Tripoli, enligt turkisk tv.

Turkiet har skickat två färjor, vardera med kapacitet för 1 250 passagerare, för att skeppa hem sina medborgare. Det finns uppskattningsvis 25.000 turkar i Libyen.

12.26

”Tyrannen som ville vara filosof”. Läs Bo-Inge Anderssons porträtt av Muammar Kadaffi..

12.23

Irans president Mahmoud Ahmadinejad fördömde i starka ordalag på onsdagen Muammar Kadaffis agerande.

-Det går inte att föreställa sig att någon dödar och bombarderar sina egna medborgare. Hur kan officerare få som order att använda kulsprutor, stridsvagnar och kanoner mot sina egna medborgare? frågade sig Ahmadinejad i iransk tv.

-Det här är oacceptabelt. Låt folket tala, vara fria, bestämma sig för att uttrycka sin åsikt. Gör inte motstånd mot folkets vilja, sade presidenten.

Återvalet av Ahmadinejad för 1,5 år omgärdades av stora oppositionsdemonstrationer och protester som hårdhänt slogs ned av myndigheterna.

Officiellt dödades ett 30-tal, även om oppositionen har hävdat att den verkliga dödssiffran sannolikt är betydligt större.

12.12

Svenska utrikesdepartementet kommer inom kort att skicka ner personal från den egna myndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till Libyen.

Tanken är att de ska etablera sig på flygplatsen för att bistå de svenskar som har kunnat ta sig dit.

-Vi kommer att försöka hjälpa de som vill hem, i första hand via den reguljära kapacitet som finns, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst.

Ett 30-tal svenskar tros finnas i Libyen.

Läs mer om UD:s insats här!

11:44

Två fotografer utsända från New York Times tog sig in i Libyen i går.

Här kan man se deras bilder.

11:21

Frankrikes president Nicolas Sarkozy anser att EU ska införa ”snabba och konkreta” sanktioner mot Libyen och avbryta ekonomiska relationer till landet.

-Alla som är iblandade i det pågående våldet måste få veta att de får bära ansvaret för sina handlingar, sade Sarkozy på ett regeringsmöte i Paris enligt AFP.

Tidningen Guardian noterar på sin blogg att Frankrike nu tycks vara mera ”pro-aktivt” jämfört med det långsamma agerande under protesterna i den forna franska kolonin Tunisien.

11:15

The Guardian-journalisten Martin Chulov är på plats i Bengazi i Libyen och rapporterar på Twitter.

Han skriver bland annat om stora anti-Kadaffidemonstrationer, om plundrade vapenskåp på förstörda polisstationer och om legosoldater som tillfångatagits.

10:57

al-Jazira har intervjuat Ali Ojli, Libyens USA-ambassadör, som säger att han fördömer massakern på civila i landet. Dock tillbakavisar han tidigare uppgifter om att han sagt upp sig från sitt arbete.

10:48

Den italienske utrikesministern Franco Frattini, som tidigare försvarat Kadaffi, säger att rapporterna om 1000 civila dödsoffer under den senaste tidens oroligheter i libyen är trovärdiga.

Han säger också att landets östra delar inte längre är i Kadaffis kontroll.

”Fruktansvärt”, twittrar utrikesminister Carl Bildt i en snabb kommentar till uppgiften.

10:43

Wikileaks har släppt minst tre amerikanska diplomatdokument som rör Libyen det senaste dygnet.

2009-03-09

2009-03-03

2009-12-14

10:35

FN:s råd för mänskliga rättigheter kommer på begäran av EU att hålla ett extrainsatt möte på fredag med anledning av läget i Libyen. Det meddelar en företrädare på onsdagen.

10:32

Från de östra delarna av Libyen hörs nu för första gången mer lugnande rapporter om läget.

-Situationen just nu är väldigt bra. Allt är lugnt. Det finns inte längre några Kadaffi-trupper kvar, inga problem. Folket kontrollerar hela östern från den egyptiska gränsen, hävdar en man på telefon från Benghazi.

TT: Hur har ni det med mat, vatten, elektricitet?

-Ja, ja, ja. Allt är väl, förutom kommunikationerna. Internet är fortfarande dåligt och vi kan inte ringa våra släktingar i till exempel Tunisien och Storbritannien. Vi kan bara ringa lokalt, inte internationellt.

TT: Hur blev reaktionerna på Muammar Kadaffis tv-tal i går?

-Folk blev väldigt arga. De skrek åt honom. Jag kan inte förklara allt vad han har gjort mot oss i den här staden.

10:30

Libyens ambassadör för länderna Indonesien, Singapore och Brunei har hoppat av sitt uppdrag i protest mot Muammar Kadaffis hårdhänta hantering av krisen i hemlandet, meddelar utrikesdepartementet i Jakarta enligt AFP.

Johan Wicklén

Örjan Magnusson

Linda Bock

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.