Följ tisdagens händelser i Libyen

SVT rapporterar direkt om utvecklingen i Libyen.

22.22
Demonstranter har förstört myndighetsbyggnader i staden Sabratah väster om Tripoli, rapporterar Reuters med hänvisning till den libyska tidningen Quryna.

Ett stort antal soldater har skickats dit.

21.54
Inför presskonferensen i Tripoli som Kadaffis son, Saif al-Islam, ska hålla meddelade regimen att 300 personer har mist livet under oroligheterna i landet. 68 av dem var soldater, menar han.

Det rapporterar al-Jazira.

21.43
Det hastigt extrainsatta mötet i FN:s säkerhetsråd har just börjat i New York. Under mötet ska situationen i Libyen diskuteras.

21.27
Saif al-Islam, Muammar Kadaffis son, ska hålla presskonferens i Tripoli senare ikväll enligt Reuters. Vilken tid det ske är oklart.

21.23
Kadaffi ringde idag upp italiens premiärminister Silvio Berlusconi och berättade att "allt står bra till" med Libyen, rapporter Reuters.

21.15
Nicaraguas president Daniel Ortega säger att han har ringt upp Kadaffi för att "uttrycka sin solidaritet för den kämpande ledaren", skriver al-Jazira.

21.04
Libyens inrikesminister Abdel Fattah Younes al Abidi har avgått i protest mot regimen, rapporterar al-Jazira.

Ministern uppmanar armén att gå över till demonstranternas sida.

20.43
Libyens regering måste sluta utöva våld mot folket - det var USA:s utrikesminister Hilary Clintons budskap då hon svarade på frågor om Libyen, rapporterar Reuters.

FN:s säkerhetsråd samlades idag för att avgöra vad omvärlden kan göra åt situationen rapporterar Guardian.

20.25
-Om våldet i Libyen fortsätter kommer Tyskland att utnyttja alla möjligheter att sätta press och utöva inflytande på landet, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel efter Kadaffis tal rapporterar BBC.

20.06
Libyens landsflyktige kronprins Muhammad al-Senussi förutspår Kadaffis snara fall.

-Denna storartade folkrevolution kommer att segra till slut, sade han i London, skriver TT.

19.31
Storbritanniens utrikesminister William Hague säger, enligt al-Jazira, att mycket tyder på att Kadaffis regim går mot en kollaps. Bland annat har flera ambassadörer avgått i protest och regeringen är i en kris, menar Hague.

19.27
Grekland erbjuder sig att evakuera 15.000 kinesiska medborgare med färjor från Libyen, enligt AP.

19.25
Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommenterar Kadaffis tal med orden "väldigt, väldigt skrämmande", enligt Reuters.

18.59
Arabförbundets generalsekreterare Amr Moussa har beslutat att den libyska delegationen ska stängas av från förbundets möten, rapporterar al-Jazira.

18.56
BBC:s reporter i Libyen säger att det är förhållandevis lugnt på gatorna i Tripoli efter talet, men att folk från andra libyska städer är på väg till huvudstaden. Oppositionen planerar en ny stor protest som ska äga rum efter nattens inbrott.

18.53
Den amerikanske demokratiske senatorn John Kerry vill att FN agerar, och han vill också att Afrikanska unionen undersöker om det har förekommit legosoldater i Libyen, skriver al-Jazira.

18.40
Efter talet visade libysk statstelevision tusentals människor som hurrade och hyllade Kadaffi. Var och när bilderna är filmade är dock oklart.

18.34
SVT:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson kommenterade Kadaffis tal i Rapports 18-sändning.

18.23
Muammar Kadaffi höll sitt tal i Tripoli, i en byggnad som bombades av USA 1986, under dåvarande president Ronald Reagans tid, som vedergällning för terrordåd som Gaddafi då anklagades för runtom i världen.

Han avslutade talet efter en timme och en kvart, med att hota att "rensa Libyen, ett hus i taget" om inte demonstranterna ger upp.

18.20
Ögonvittnen berättar för BBC Arabic att det just nu förekommer skottlossning på gator i Tripoli.

17.50
Utrikesminister Carl Bildt får kritik från både höger- och vänsterpolitiker i dag för sitt uttalande om Libyen.

16.55
Muammar Kadaffi talar just nu till folket i libysk statstelevision. I talet uppmanar Kadaffi folket att gå ut på gatorna och slåss till försvar för regimen. Han säger också att de protesterande regimkritikerna enligt libysk lag kan dömas till döden.

Kadaffi läste sedan upp punkt efter punkt vilka förbrytelser som leder till dödsstraff, handlingar som han påstår att de protesterande begår.

-Den som uppviglar till krig döms till döden, sade han.

Kadaffi sa att han inte kommer att lämna sin post.

-Jag är en krigare, en krigare från landet som slåss i städerna, säger Kadaffi.

Läs mer om talet här.

16.19
-De använder våld mot demonstranter. Det är bara ilska där. Ett blodbad, berättar en av demonstranterna i Stockholm som har anhöriga i Libyen. I demonstrationståget från Sergels torg till libyska ambassaden i dag mötte SVT:s reporter flera som protesterar mot våldet i Libyen.

16.13
Arbetet med att få ut det 30-tal svenskar som befinner sig i Libyen pågår för fullt, enligt kabinettssekreterare Frank Belfrage. Men det går långsamt.

-Läget är väldigt osäkert och det är mycket svårt att ta sig till flygplatsen. Det är också svårt att kommunicera, eftersom internet och telefoni bara är öppet fragmentariskt, säger Belfrage vid en pressträff på UD.

15.40
"Stora reformer" utlovas i Kadaffis tal, som ska hållas inom kort, rapporterar statlig tv, enligt tv-kanalen al-Arabiya.

15.34
Utanför utrikesdepartementet i Stockholm pågår på eftermiddagen två demonstrationer. Det är dels exil-libyer som kräver Kadaffis avgång och dels en grupp politiskt obundna svenskar som kräver Carl Bildts avgång, i protest mot utrikesministerns uttalande om Libyen i går.

15.13
Muammar Kadaffi kommer att hålla ett tal till folket, uppger libysk tv enligt AFP.

14.55
Strax efter att kom Libyens ambassadör ut på trappan till ambassadbyggnaden i Stockholm och kramades om av demonstranterna. Han såg lite rädd och rörd ut, vinkade till demonstranterna och gick sedan in igen.

14.50
Under stort jubel hissades den av demonstranterna kallade befrielseflaggan utanför Libyens ambassad i Stockholm nu på eftermiddagen. Demonstranterna skrattar, jublar och hoppar och en man inne på ambassaden hänger ut genom ett fönster och viftar med flaggan, som användes av kungariket Libyen fram till Kadaffis statskupp 1969.

14.12
Omkring ett hundratal demonstranter marscherade från Sergels torg till libyska ambassaden i Stockholm. Stundtals var stämningen upprörd bland en del demonstranter. Poliser håller vakt framför ambassaden och demonstranterna får inte komma ända fram, utan får hålla sig utanför avspärrningar. En demonstrant försökte ta sig förbi poliserna, men hölls tillbaka av andra demonstranter.

13.53
USA uppmanar alla amerikanska medborgare förutom "krispersonal" att lämna Libyen och varnar för att resa till landet.

13.55
En lärare i staden al-Bayda säger på telefon till TT att staden är fri från våldsamheter, och att de nu de senaste dagarnas dödsoffer: -Jag är vid en kyrkogård nu. Begravningarna hålls och sedan fortsätter vi protestera, vi begraver fem människor i dag.

13.50
Libyens ambassadör i USA säger till tv-kanalen ABC att han inte längre tjänar sitt lands "diktatoriska regim". -Gå, och lämna vårt folk i fred, lyder hans uppmaning till Kadaffi, enligt Reuters.

13.26
Den libyska gränsen mot Egypten kontrolleras av oppositionella, enligt en Reuters-reporter på plats i staden Musaid i östra Libyen.

13.23
Även S-kvinnorna kritiserar Carl Bildts uttalanden om Libyen och kallar dem pinsamma för Sverige.

"Uttalandet påminner om hans 'vi får vänta och se' -kommentarer under protesterna i Egypten då det enda kravet från den svenska regeringen var att häva Egyptens 30 år gamla undantagstillstånd", säger S-kvinnornas förbundssekreterare Stina Touma

12.55
En boende i Tripoli säger via telefon till TT att situationen är mycket allvarlig i staden och att läget är extremt osäkert. Beväpnade regimtrogna stryker ute på gatorna och angriper misstänkta Kadaffi-kritiker:

-Ingenstans är det säkert nu. Just nu försöker regimen döda folk på gatorna.

12.25
Informationen inifrån Libyen fortsätter att vara knapphändig och svårbedömd, berättar SVT:s reporter Rolf Fredriksson. En telefonintervju som brittiska BBC gjort med en anonym person från Tripoli är en av få berättelser som finns. Mannen säger sig ha sett legosoldater skjuta för att döda. -De dödar människor på gatorna, helt urskiljningslöst, säger mannen.

12.15
Sex demonstranter övernattade på Sergels torg i natt. En av dem blev så kraftigt nedkyld att han svimmade och fick föras till sjukhus under natten. Det berättar SVT:s reporter Karolina Schützer, som följer demonstrationen som går från Sergels torg till libyska ambassaden i Stockholm i dag. Ett hundratal demonstranter har samlats för att marschera.

11.57
Även Vänsterpartiets utrikespolitiske talesman Hans Linde är mycket kritisk mot Carl Bildts uttalande.

"Det är anmärkningsvärt att Sveriges utrikesminister Carl Bildt inte tar bladet från munnen och stödjer demonstranterna. Både i fallet med Tunisien och Egypten kom Bildts stöd till demokratirörelsen först efter revolutionen. Det är anmärkningsvärt ryggradslöst av en svensk utrikesminister", säger Linde i ett skriftligt uttalande.

11.35
Carl Bildt, som just nu befinner sig i Kairo, uppger via Twitter att UD arbetar intensivt för att få ut svenskar från Libyen. Bildt skriver att han är i kontakt med Stockholm och att UD försöker ge så mycket hjälp de kan, även till andra EU-länder.

11.15
De senaste dygnen har det kommit uppgifter om kraftigt om våld i huvudstaden Tripoli, bland annat om att regimen ska ha satt in stridsflyg mot demonstranter, enligt al-Jazira. Men eftersom det nästan inte finns några oberoende journalister på plats är det få bilder som har kommit ut. Sajten Libyafeb17.com har lagt upp några fotografier som de säger visar Tripoli efter protesterna på måndagen.

11.00
FN:s människorättskommissionär Navi Pillay manar till en internationell utredning av de våldsamma attackerna mot demonstranter i Libyen. -Jag är extremt oroad över att liv förloras samtidigt som jag talar. Det internationella samfundet måste förenas i ett fördömande av sådant agerande, sade Pillay.

10.47
Ett trettiotal demonstranter hade vid 10-tiden samlats på Sergels torg i Stockholm för att senare gå vidare mot Libyens ambassad. Fyra av dem har tillbringat hela natten på torget, sovande på madrasser.

10.30
Miljöpartiets Gustav Fridolin har reagerat på utrikesminister Carl Bildts uttalande om Libyen i Rapport i går. Bildt sade då att "det handlar inte om att stödja den ena eller den andra. Det handlar om att få stabilitet och rimlig utveckling."

I en skriftlig fråga till utrikesministern undrar nu Fridolin om Sverige står neutralt mellan demokrati och diktatur, och efterlyser ett klargörande av Bildt.

10.05
Landningsbanan på flygplatsen i Benghazi har förstörts i våldsamheterna, uppger Egyptens utrikesminister Ahmed Aboul Gheit.
-Det är inte möjligt för Egyptairs plan eller några andra flyg att landa på flygplatsen, säger han enligt Reuters.

09.30
Al-jaziras korrespondent Nazanine Moshiri rapporterar från gränsen mellan Tunisien och Libyen, nära Ras Ajdir, som ligger cirka 160 kilometer från Tripoli. Hon berättar att libysk gränspolis och militär fortfarande finns på plats och visiterar människor och tar ifrån dem tillhörigheter som mobiltelefoner och pengar när de korsar gränsen över till Tunisien. Vissa har blivit slagna, berättar Moshiri i al-Jaziras engelska tv-sändning.

09.19
Egypten har förstärkt sin gräns till Libyen med extra gränsvakter och har samtidigt beslutat att öppna upp gränsövergången vid al-Sallum för att släppa igenom sjuka och skadade, uppger militärkällor för Reuters.

09.16
Oron och våldsamheterna i Libyen pressade upp världsmarknadspriset på råolja ytterligare under natten. Även dollarn och guldet steg markant, när marknaden sökte sig till säkra tillgångar. Ett terminskontrakt för Brent-olja hade på morgonen lyft med 1,42 dollar till 107,16 dollar per fat.

-Marknaden är väldigt nervös, säger en råvaruanalytiker på Barclays Capital till Reuters.

08.31
Statlig libysk tv avfärdade på tisdagen anklagelserna om att säkerhetsstyrkor begår en massaker på regimkritiska demonstranter som "lögner och rykten".

08.17
Ett portugisiskt militärplan evakuerade under natten 114 personer från Libyen, uppgav en regeringskälla för nyhetsbyrån Lusa.
Planet anlände till huvudstaden Tripoli i måndags och tog med sig 80 portugisiska och 34 andra utländska medborgare till en Natobas i Italien.

Enligt Portugals ambassadör i Tripoli var de evakuerade anställda vid portugisiska företag och FN.

07.52
Iran fördömde på tisdagen regimens "massaker" på det libyska folket och uppmanade utländska makter att stoppa repressionen, enligt nyhetsbyrån Mehr.

-Det extrema våldet mot det libyska folket är oacceptabelt och vi fördömer det, sade utrikesdepartementets talesman Ramin Mehmanparast och kallade det libyska folkets revolt för en "fortsättning på det islamiska uppvaknandet".

07.30
CNN:s reporter Ben Wedeman är den förste västerländske journalist som har tagit sig in i Libyen efter oroligheterna där.

Läs hans rapport från landet här.

03.30
FN:s säkerhetsråd kommer att ta upp krisen i Libyen vid ett möte under tisdagen, säger FN-chefen Ban Ki-Moon.
Ban talade på måndagen med Libyens ledare Muammar Kadaffi och manade honom till återhållsamhet.

01.15
Muammar Kadaffi framträdde i den libyska statstelevisionen. I ett kort inslag sade den libyske ledaren att han befinner sig i Tripoli och inte i Venezuela, rapporterar tv-kanalen al-Arabiyya.
Under måndagen förekom uppgifter om att Kadaffi var på väg till Venezuela.

00.52
FN-chefen Ban Ki-Moon är chockerad över rapporterna om att libyska säkerhetsstyrkor skjutit mot demonstranter från flygplan och helikoptrar, sade hans talesman.

Sådana attacker mot civila är, om de bekräftas, ett allvarligt brott mot folkrätten och kommer att fördömas i starkaste ordalag, sade talesmannen Martin Nesirky.

00.31
På måndagen kom rapporter om eldstrider i Tripoli och uppgifter om att krigsplan skulle ha bombat bebodda områden i huvudstaden. Kadaffis son Sayf al-Islam förnekade detta och sade att målen varit ammunitionsdepåer i avlägsna områden.

Rapport

Publicerad: