Följ utvecklingen i Libyen minut för minut

Uppdaterad
Publicerad

Här nedan kan du följa utvecklingen av striderna i Libyen och det politiska spelet bakom.

21.50

Nato-landet Turkiet har släppt sina tveksamheter och är nu med på den internationella militärinsatsen i Libyen. Det sade en amerikansk talesman sent på tisdagskvällen, enligt Reuters.

21.30

De 28 Natoländerna är splittrade kring de militära operationerna i Libyen. Nu föreslår Storbritannien, Frankrike och USA att man bildar en politisk kommitté på utrikesministernivå där alla länder, även icke-Nato-medlemmar, kan vara med. Styrgruppen ska sedan kunna ge uppdrag till Nato-kommandot, säger utrikeskommentator Stig Fredrikson i Aktuellt.

Se inslaget här

21.20

SVT:s utsände Samir Abu Eid har träffat flyktingar i den rebellkontrollerade staden Tobruk nära gränsen till Egypten. ”Vi kan bli bombade när som helst. Ingen plats är säker” berättar Ali Yunes Hamed.

Se inslaget här

20.00

Nya flygräder genomfördes på tisdagskvällen över den libyska huvudstaden Tripoli, och flera explosioner hördes, enligt nyhetsbyrån AFP. Enligt tv-kanalen al-Jazira har en av Muammar Kadaffis närmaste män och befälhavare i diktatorns brigad, befälhavaren Hussein El Warfali, dödats i attackerna.

19.30

Förvirringen ökar kring hur FN-insatsen ska ledas. Under tiden fortsätter bombningarna i Libyen för fjärde dagen i rad, rapporterar SVT:s utsände Claes JB Löfgren.

Se inslaget här

19.20

Den amerikanske amiralen Samuel Locklear sade på tisdagen att Muammar Kadaffi fortsätter att angripa civila, trots FN-resolutionen som säger att våldet mot civila måste upphöra, uppger AFP. Han sade att Kadaffis styrkor fortsätter att dra sig tillbaka från Ajdabiya, Misrata och Zawiya.

17.00

Ett amerikanskt stridsflygplan kraschade på eftermiddagen i det rebellkontrollerade östra Libyen. De två piloterna lyckades skjuta sig ut ur planet och fick inga skador, rapporterar AP.

15.27

Svenska piloter är redo att ge sig av mot Libyen om riksdagen ger klartecken. I så fall blir det första gången sedan 1950-talet som svenska stridspiloter kan komma att skickas ut i strid. Bakom sig har de dock år av förberedelse, berättar militärpsykologer som TT har talat med.

-De som blir piloter är redan utvalda och kan inte jämföras med personer generellt. För många kan väntan vara värre, säger Peter Butor, psykolog vid Försvarsmakten.

14.55

Det spanska parlamentet har sagt ja till att delta i FN-koalitionens militära insats i Libyen, skriver CNN:s liveblogg. Men Spanien har redan före omröstningen i parlamentet skickat stridsflygplan till en bas i södra Italien.

13.39

Ryssland valde vid FN:s säkerhetsråds omröstning om flygförbudszonen att lägga ned sin röst. Nu kräver landet eldupphör från båda sidor i Libyen. Den ryske presidenten Dmitrij Medvedev säger att Ryssland kan tänka sig att hjälpa till att medla i konflikten.

-Vi är övertygade om att den kortaste vägen till säkerhet för fredliga civila är genom ett omedelbart eldupphör och en början på en dialog, sade Rysslands försvarsminister Anatolij Serdjuko vid ett besök hos sin amerikanske kollega Robert Gates.

13.24

Rebeller utanför Ajdabiya lyckades inte ta sig närmare staden under tisdagen utan tungt beväpnade Kadaffitrupper hade fortfarande övertaget, trots flygangreppen från väst. Tre nätters flyganfall har försvagat Kadaffis styrkor, men inte tillräckligt, enligt rebellerna.

-Kadaffi har pansarfordon och lastbilar med raketeld, sade Ahmed al-Aroufi vid fronten.

12.40

Firas Kayal, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR vid den tunisiska gränsen, säger på telefon till TT att strömmarna av människor från Libyen fortsatt, men att en ”massiv ökning” som somliga väntat sig uteblivit. Samtidigt är det fortfarande tusentals människor som lämnar landet, bara vid den tunisiska gränsen.

12.12

USA:s militär uppger nu att även den andra besättningsmannen från det störtade stridsplanet har räddats. De båda sköt ut sig ut när planet störtade under natten.

11.47

40 människor dödades i går under Kaddafistyrkornas attack mot Misrata, uppgav en Misratabo för Reuters i dag.

11.30

USA:s militär bekräftar att ett amerikanskt flygplan störtat i Libyen och säger att orsaken var ett mekaniskt fel. En besättningsman har hämtats och en annan är på väg att hämtas, uppger militären enligt Reuters.

11.03

Brittiska Telegraphs reporter uppger att ett kraschat amerikanskt stridsflyg, en F-15 Strike Eagle, har hittats på ett fält i Libyen. Stridsflygplanet ska ha drabbats av ett tekniskt fel. Piloten ska vara i säkerhet hos rebeller.

10.55

Även den rebellkontrollerade staden Misrata har attackerats och beskjutits med granater av Kadaffitrogna styrkor, uppger en boende för nyhetsbyrån Reuters. Fyra barn ska ha dödats när bilen de satt i besköts, skriver Reuters.

10.21

Kadaffistyrkor försöker inta staden Zintan i västra Libyen, med tungt artilleri, rapporterar al-Jazira. Det finns än så länge inga detaljer kring attacken.

10.04

Turkiet kommer inte att skicka stridande styrkor till Libyen men kan tänka sig att delta i operationer med humanitärt syfte, skriver dagstidningen Hurriyet på tisdagen enligt AFP.

-Det är omöjligt för oss att tänka sig att våra soldater skulle fälla bomber över libyer, sade premiärminister Tayyip Erdogan och tillade att Turkiet inte vill att Libyen ska bli ett nytt Irak.

09.59

De sex danska F-16-plan som ingår i koalitionsstyrkorna i Libyen har till och med tisdag genomfört sex överflygningar, men inte brukat några vapen, rapporterar Ritzau. Uppgifter från libyska medier om att de danska planen deltagit i attackerna på Muammar Kadaffis residens i Tripoli avvisas.

-Det är en falsk anklagelse och ett led i det mediespel som Libyen genomför för att försöka få koalitionsstyrkorna att dra sig tillbaka, säger Michael Langerberg på den danska flygtaktiska staben.

09.07

Tre västerländska journalister greps förra veckan av Kadaffi-trogna styrkor, uppgav deras chaufför. De gripna – AFP-journalisterna Dave Clark och Roberto Schmidt samt Getty-fotografen Joe Raedle – har inte hörts av sedan i fredags kväll.

På lördagsmorgonen körde chauffören dem från Tobruk mot Ajdabiya, där strider pågått mellan Kadaffi-styrkor och rebeller. Ett antal kilometer från Ajdabiya stoppades bilen av soldater som med våld grep journalisterna, sade chauffören till AFP.

08.49

Samir Abu Eid, SVT:s Mellanösternkorrespondent, rapporterade nu på morgonen från Tobruk i östra Libyen:

-FN-alliansen har hävdat att Kadaffis luftförsvar är helt utslaget, men i natt hördes kraftig beskjutning från Kadaffis luftstyrkor. De verkar dock ha skjutit hejvilt upp i luften utan att ha träffat något, säger Samir Abu Eid.

Samtidigt är Kadaffis marktrupper kvar i städer som Misrata och Ajdabiyah. Det pågår samtidigt ett propagandakrig mellan de Kadaffi-trogna och rebellerna, vilket gör att det är svårt att rapportera som oberoende journalist, säger Samir Abu Eid.

Se klippet med Samir Abu Eid.

08.14

Det troliga är att Frankrike tar över kommandot för aktionerna i Libyen. Det tror Stefan Ring, militärstrategisk expert på Försvarshögskolan.

-USA verkar ovilligt, och det finns politiska hinder för att Nato tar ledningen formellt. Däremot vill Frankrike gärna ha ledarrollen, vilket troligen kan accepteras av de flesta, inklusive Sverige, säger han.

Stefan Ring är medveten om att britterna inte är så förtjusta i ett franskt kommando. Men frågan är om det finns något alternativ.

-Nu har man gett sig in i leken. Då kan man inte sitta och träta om sådana här saker. Så länge det rör sig om ett FN-uppdrag borde det inte vara avgörande var kommandocentralen ligger, säger han.

07.56

BBC News utsände i rebellfästet Benghazi rapporterar att upprorsmännen, trots det uppsving som omvärldens attacker har givit, är dåligt organiserade och saknar ledning.

06.46

Libyens huvudstad Tripoli attackerades för tredje natten i rad. BBC News rapporterar att explosioner har hörts

nära Kadaffis palats. Himlen lystes upp av luftvärnseld.

Kadaffis regim uppger att civila har dödats, men det finns inga oberoende bekräftelser på de uppgifterna.

05.16

Nio av tio svenskar stöder FN-kampen att stoppa Libyens diktator Muammar Kadaffi, skriver Expressen. 65 procent svarar också ja på frågan om Sverige bör delta i FN:s militära insatser, enligt en undersökning som Demoskop gjort för Expressen.

Utrikesminister Carl Bildt (M) ger däremot inget besked om hur nära förestående ett eventuellt svenskt deltagande är.

-Det vet vi inte. För vi vet inte hur den här operationen kommer läggas upp än, säger han.

04.13

En amerikansk general uppger att flygattackerna mot Libyen sannolikt kommer att minska i omfattning under de närmaste dagarna.

03.02

Den libyska statstelevisionen anklagar Danmark för att ligga bakom attacken mot mål i Tripoli i söndags.

02.24

Uppgifter till BBC News gör gällande att al boskap i stden Zintan har dödats av Kadaffitrogna för att motståndsmän i staden inte ska få någon mat.

00.54

FN:s säkerhetsråd avvisade en begäran från Libyen om ett extra möte i rådet för att diskutera flyganfallen mot landet, uppgav diplomater.

00.44

Efter sex timmars intensiv debatt i det brittiska parlamentet fick premiärminister David Cameron stöd för brittiskt deltagande i flyginsatsen mot Libyen.

00.30

Två ögonvittnen säger till nyhetsbyrån Reuters att invånare i staden Zintan tvingades fly undan beskjutningen; en del gömde sig i grottor.

-Flera hus har förstörts och minareten på en moské fälldes. Nya styrkor sändes i dag för att belägra staden. Det finns nu minst 40 stridsvagnar vid foten av bergen nära Zintan, sade Abdulrahmane Daw i telefon till Reuters.

Den schweiziske journalisten Gaetan Vannay, som också nåddes på telefon, sade att det rörde sig om det intensivaste bombardemanget hittills under tre dagars strider.

-Kvinnor och barn har gömt sig i grottor i skogen, berättar Vannay som arbetar för Radio Television Suisse.

00.15

Radarinstallationer vid två luftvärnsbaser öster om rebellfästet Benghazi i östra Libyen anfölls av den internationella koalitionen, rapporterar tv-kanalen al-Jazira.

I Tripoli hördes explosioner och luftvärnseld för tredje natten i rad. Staden Zintan i västra Libyen utsattes för kraftig artillerield från Kadaffitrogna styrkorna.

Läs mer i måndagens minut för minut-rapportering som du hittar här.

Hedvig Eriksson

hedvig.eriksson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.