• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Petra såg en man svimma på gatan efter explosionerna vid tunnelbanan i Bryssel. Foto: Privat

”Folk grät och svimmade på gatan”

Uppdaterad
Publicerad

Petra Söderqvist var på plats vid tunnelbanestationen Maalbeek när explosionen inträffade.

– Jag hade tur som tog bussen idag, säger hon.

Petra Söderqvist var på väg till jobbet när hon hamnade mitt i de fruktansvärda scener som i dag utspelar sig i centrala Bryssel.

– Jag brukar alltid ta tunnelbanan, men just i dag tog jag bussen eftersom jag såg att det skulle gå snabbare via appen för lokaltrafiken. Men när jag hoppade av vid tunnelbanestationen Maalbeek såg jag hur folk kom springande mot mig och skrek.

Terrorn i Bryssel

Petra hade bara hört om de explosioner som inträffat på flygplatsen som ligger en bra bit från där hon befann sig, och var till en början oförstående inför vad hon såg utspela sig.

– Jag såg en man som svimmade och polisen sprang fram för att hjälpa honom, sedan grät och skrek folk i sina telefoner runtomkring mig.

Hennes egna vänner och anhöriga började snabbt höra av sig.

– Sedan började min telefon ringa och alla sa att det hade smällt i tunnelbanan och att jag skulle ta mig till säkerhet.

Har bunkrat mat

Petra vände snabbt hem men passade på att bunkra lite mat i en butik som fortfarande var öppen.

– De kanske stänger affärerna som de gjorde i november och då måste man ha lite hemma nu de kommande dagarna.

Hon arbetar med mänskliga rättigheter för döva i Bryssel och har just fått bekräftat att alla på hennes arbetsplats är säkra.

– Nu ringer jag runt till alla i mitt fotbollslag för att se att de är okej, man är så klart väldigt orolig eftersom det är en av de mest centrala stationerna i Bryssel och det är en liten stad, berättar hon.

”Militärer och poliser överallt”

När SVT Nyheter pratar med Petra i telefon hörs sirener utanför på gatan.

– Det är kaos i stan med alla militärer och poliser överallt. Trafiken står helt stilla och alla är rädda för att det ska smälla igen, jag stannar i min lägenhet resten av dagen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet