Folkomröstning om skotsk självständighet ”oundviklig”

Publicerad

Skottland ser ut att åter folkomrösta om självständighet från Storbritannien, något som kan ske redan innan nästa årsslut. Om landet röstar för att lämna skulle det föra med sig osäkra konsekvenser för Storbritanniens EU-utträde.

– Det ser oundvikligt ut, jag tror i alla fall inte att vi kommer att kunna stoppa det från att hända, säger en minister som bett om att få vara anonym, till Financial Times.

Skottlands premiärminister Nicola Sturgeon har sagt att en folkomröstning kan hållas i slutet av 2018, bara månader innan Storbritanniens EU-uträde är planerat att bli av.

Brexit

Ytterligare en anonym källa låter än mer säker på att saken blir av: – Debatten kommen endast att handla om datumet.

Storbritannien väntas försena

Storbritanniens premiärminister Theresa May har upprepade gånger sagt att det inte är ”nödvändigt” för Skottland att rösta om självständighet och landets ledning förutspås göra vad de kan för att försena en skotskt ubrytning, enligt Financial Times.

Att Skottland hävdar självständighet från Storbritannien bara månader innan brexit i praktiken blir av, skulle innebära ytterligare tumult med osäkra konsekvenser för Storbritannien.

Vid brexit-omröstningen den 23 juni förra året röstade Skottland och Nordirland med rejäl marginal för att stanna i EU medan England och Wales i stort sade ja till att lämna unionen.

Skottland röstade om självständighet från Storbritannien senast 2014, med resultatet att Skottland förblev en del av Storbritannien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet