Arkivbild Foto: TT

Fördubblat flyktingmottagande i Finland

Uppdaterad
Publicerad

I Finland fördubblas nu prognosen för hur många flyktingar landet kommer att ta emot. Enligt inrikesministeriet kommer mellan 25.000 och 30.000 asylsökande till Finland i år.

Tidigare bedömde Migrationsverket i Finland att 15.000 flyktingar skulle söka asyl under 2015. Förändringen i prognosen motiveras med hur flyktingströmmen ser ut i dag, rapporterar YLE.

– Vi väntade oss att det skulle komma 4.000, såsom också tidigare år men takten ökade redan i början av året och nu kommer det fler varje vecka och nu överstiger vi redan 1.000 per vecka, säger Jaana Vuorio vid Migrattionsverket.

#flykt

Via Sverige

Hälften av de asylsökande kommer från Irak. Näst största gruppen är somalier och därefter afghaner och syrier.

Enligt Jaana Vuorio kommer de flesta till Finland via Sverige vilket man kan sluta sig till genom att den allra största delen av ansökningarna lämnats in vid polisstationer i inlandet eller i västra Finland.

Under denna vecka har särskilt många flyktingar kommit till Finland via Sverige. Cirka 300 asylsökande har dagligen anlänt över gränsen från Haparanda till Torneå.

Expertgrupp bildad

– Vårt mottagningssystem är naturligtvis inte förberett på så stora mängder och nu har vi startat mottagningscentraler tillsammans med Röda korset, säger Jaana Vuorio vid Migrationsverket.

Inrikesminister Petteri Orpo har samlat en expertgrupp som ska hantera den nya situation som Finland befinner sig i och med det ökade antal flyktingar, skriver YLE.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet