Arkivbild på Julian Assange som håller tal på en balkong på Ecuadors ambassad i London. Foto: TT

Förhöret med Assange avslutat

Uppdaterad
Publicerad

Förhöret med den våldtäktsmisstänkte Julian Assange har avslutats.

Hans svenske advokat Per E Samuelsson säger nu att man snarast möjligt ska begära att häktningen av Assange hävs.

Två dagar räckte. Sedan meddelade Åklagarmyndigheten att förhöret med Julian Assange på Ecuadors ambassad i London var avslutat. Nu ska resultatet redovisas skriftligt från Ecuador till de svenska åklagarna. Mer information utgick inte från Åklagarmyndigheten, som hänvisar till sekretess.

Men enligt Per E Samuelsson ska 57 frågor ha ställts till Julian Assange under de två dagar som förhöret pågick.

Fallet Assange

Genom att det nu är avklarat anser man också från Assanges sida att häktningen av honom bör hävas.

– Domstolarna i Sverige har använt det här förhöret som ett argument för att inte upphäva utevarohäktningen. Nu är det hindret undanröjt. Nu kommer vi att försöka igen, för den utsatta position Assange befinner sig i måste upphöra, säger Samuelsson till TT.

Blir ändå kvar

Assange blir troligen ändå kvar på ambassaden där han befunnit sig sedan 2012. Enligt Assange själv kommer brittiska myndigheter att gripa honom om han lämnar ambassaden.

– Det är sant men vi får ta bort ett hinder i taget. Det är som ett plockepinn-spel, säger Samuelsson.

Vid förhöret, där Åklagarmyndigheten representerades av biträdande åklagaren Ingrid Isgren, fick Samuelsson själv inte närvara – något han starkt ifrågasätter.

– Det är makalöst att det blivit på det här sättet och en allvarlig brist, säger han.

Det är ännu oklart varför Samuelsson inte fick närvara vid förhöret. Försvararen säger att Assange var tvungen att fatta ett snabbt beslut att delta i förhöret trots att han ville ha sin svenske advokat med.

– Han beskrev det för mig som att han kände sig tvungen att göra det. Han har väntat sex år på detta och sade att om han inte hade gjort det hade hela världen skyllt på honom om förhöret hade ställts in, säger Per E Samuelsson till SVt Nyheter.

Samuelsson anser att biträdande åklagare Ingrid Isgren borde ha ingripit när han stoppades av den ecudorianske åklagaren Wilson Toainga.

–Hon borde ha ingripit och stoppat förhöret i det läget och sagt att det här inte är rättssäkert, säger Per E Samuelsson, som lämnade London efter beskedet att han inte fick vara med.

Blev fel

I stället hade Assange vid sin sida en ecuadoriansk försvarsadvokat, något Per E Samuelsson, menar blev fel.

– Han har inte haft en advokat som inte kan  svensk rätt och som inte kunnat fallet och det är allvarligt, säger Samuelsson till SVT Nyheter.

Per E Samuelsson hade träffat sin klient i flera dagar före förhöret och hoppas ändå att de hade förberett sig så väl så att det inte gjorde så stor skada att han inte fick medverka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet