Foto: TT

Förolämpade Erdogan – döms till villkorlig dom

Uppdaterad
Publicerad

Före detta Fröken Turkiet-vinnaren Merve Buyuksarac har dömts till 14 månaders villkorlig dom för att ha förolämpat den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan på sociala medier.

Domstolen bestämde att 27-åriga Merve Buyuksarac är skyldig till att ha förolämpat presidenten. Om hon under de närmsta 14 månader skulle göra om det kommer hon att behöva avtjäna straffet i fängelse.

Det var 2014 som hon delade en satirisk dikt på ett av sina sociala medier-konton.

– Jag delade den för att jag tyckte att den var rolig. Jag menade inte att förolämpa president Recep Tayyip Erdogan, sade Merve Buyuksarac när hon hade gripits.

Oro över rättigheter

Recep Tayyip Erdogan var vid tillfället premiärminister. Sedan han blev president i augusti 2014 har han lämnat in nästan 2.000 förtalsmål under en lag som tidigare sällan användes och förbjuder människor att förolämpa den turkiska presidenten.

Både invånare och utländska ledare har börjat oroa sig över rättigheterna och friheten i landet, där många på senare tid har gripits, eller drabbats på andra sätt, på grund av att de är oliktänkande.

Merve Buyuksarac kröntes till Fröken Turkiet 2006.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.