John Glenn samtalar med astronauter på den internationella rymdstationen via satellitlänk 2012. Foto: TT

Förre astronauten John Glenn död

Uppdaterad
Publicerad

Den förre astronauten John Glenn har dött, 95 år gammal. Han var den förste amerikanen som flög i omloppsbana runt jorden.

John Glenn lyckades skapa historia två gånger i sitt liv – han var den första amerikanen att färdas i omloppsbana runt jorden och den äldsta att resa till rymden.

”Vi är ledsna över förlusten av sen. John Glenn, den första amerikanen i omloppsbana runt jorden. En äkta amerikansk hjälte. Bra resa, John Glenn. Ad astra (mot stjärnorna)”, skriver den amerikanska rymdstyrelsen Nasa på Twitter.

John Glenn avled på torsdagen i Columbus i Ohio. Han har de senaste åren haft vacklande hälsa och genomgick en hjärtoperation 2014, och har även drabbats av cancer.

Obama hyllar

Glenn var också stridspilot under andra världskriget och Koreakriget. 1998 blev han som 77-åring den äldsta människan i rymden under en färd med rymdfärjan Discovery.

”Med Johns bortgång förlorar vår nation en ikon och Michelle och jag har förlorat en vän”, skriver den demokratiske presidenten Barack Obama i ett uttalande, enligt tidningen USA Today.

Enligt Obama har John Glenn visat nationen att ”med mod och ett utforskande sinne finns det ingen gräns för de höjder vi kan nå tillsammans”.

”En hjälte”

Även den tillträdande republikanske presidenten Donald Trump hyllar John Glenn, på Twitter:

”I dag har vi förlorat en stor pionjär i luften och rymden i John Glenn. Han var en hjälte och inspirerade generationer av framtida utforskare. Han kommer att bli saknad”, skriver han.

Från 1974 och 24 år framåt var Glenn också demokratisk senator för delstaten Ohio.

”John Glenn är, och kommer alltid att vara, Ohios lokala hjälte, och hans bortgång i dag är ett tillfälle för oss alla att sörja”, skriver Ohios republikanske guvernör John Kasich i ett uttalande.

Fakta: John Herschel Glenn JR.

  • Föddes den 18 juli 1921 i Cambridge i delstaten Ohio.
  • Han anslöt sig till amerikanska marinkårens flygvapen 1942. Glenn flög 59 stridsuppdrag i Stilla havet under andra världskriget och 90 stridsuppdrag under Koreakriget i början av 1950-talet.
  • I Korea fick han smeknamnet ”Magnet ass” (Magnetrumpan) eftersom han flög så djärvt och lågt att han drog till sig ovanligt mycket luftvärnseld från marken.
  • I april 1959 avdelades John Glenn till Nasas nya Mercuryprojekt. Och den 20 februari 1962 blev han förste amerikanen i omloppsbana runt jorden. Hans kapsel gjorde tre varv runt jorden, på fyra timmar och 56 minuter.
  • Men Sovjetunionen låg ändå före i rymdkapplöpningen – och kalla krigets världspolitik var stenhård. USA behövde hjältar – och valet föll på John Glenn. I strålkastarljusens glans blev han bland annat nära vän med president John F Kennedy.
  • John Glenn lämnade Nasa 1964 och tog året därpå, som överste, också avsked ur det militära. I flera år arbetade han som företagsledare, innan politiken helt fick grepp om honom.
  • Han förlorade ett försök att nå USA:s senat 1970. Men 1974 vann han sin plats i senaten – och behöll den när han i val efter val enkelt slog Republikanernas motståndare, tills han självmant avgick 1999 efter att ha avböjt omval.
  • Glenn försökte 1976 bli Jimmy Carters vicepresidentkandidat, men Carter valde i stället Walter Mondale. 1984 satsade Glenn snäppet högre. Men han förlorade knappt i Demokraternas val till presidentkandidat, återigen mot Mondale.
  • På 1980-talet var han även inblandad i en skandal där fem senatorer, däribland Glenn, tagit emot kampanjbidrag av finansmannen Charles Keating. Men en utredning av senaten nöjde sig med att pricka Glenn för ”dåligt omdöme”.
  • John Glenn fick också göra comeback i rymden, drygt 35 år efter första färden. Nasa ville studera hur viktlöshet påverkar äldre. Den 29 oktober 1998 inledde Glenn, som fortfarande var senator, en nio dygn lång resa med rymdfärjan Discovery. Därmed blev John Glenn också, som 77-åring, den äldsta människan i rymden.
  • Glenn blev också känd för många genom hur han porträtterades i filmen ”The Right Stuff” (”Det rätta virket”) från 1983, som bygger på en bok av Tom Wolfe om de sju astronauterna i Mercuryprogrammet.
  • John Glenn var gift med sin ungdomskärlek Anna Margaret Castor. Paret fick en son och en dotter.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.