Foto: TT

Forskare vill se ”sängläge” på nya telefoner

Uppdaterad
Publicerad

Smarta telefoner och läsplattor kan störa nattsömnen. Nu kräver experter att tillverkarna inför sängläge på nya produkter, som minskar det blåa ljus som får oss att sova sämre.

De smarta telefonerna har tillsammans med läsplattor i stor utsträckning ersatt datorerna och för många har de blivet en naturlig del av vår vardag. Sedan tidigare är det känt att det blåa ljus som de avger stör nattsömnen.

Därför föreslår den brittiske läkaren och sömnforskaren Paul Gringas att nya plattor och telefoner ska levereras med teknik, som gör att de automatisk minskar ljusstyrkan och de blåa ljusstrålarna på kvällen.

När det blir mörkt och vi ska sova så utsöndrar kroppen hormonet melatonin, som hjälper oss slappna av och somna. Men det blåa ljus som skärmarna avger lurar kroppen att tro att det är dag. Då minskar också produktionen av melatonin.

”Värdelösa”

Gringas har deltagit i en forskargrupp som analyserade det ljus som avges av pekskärmar. Forskarna kom fram till att nya plattor och telefoner avger ett kraftigare blått ljus än äldre modeller.

– Skärmarna är till stor nytta på dagen, men värdelösa på kvällen, säger Gringas till BBC.

Enligt Gringas kan det blåa ljuset försena sömnen med upp till en timme.

Det finns appar minskar de blåa ljusstålarna och sprider ett svagare ljussken på kvällen. Gringas menar att det inte räcker och därför uppmanar han tillverkarna att installera ett ljusfilter som standard. Han efterlyser också ett större tillverkaransvar när det gäller ljusstrålningen.

– Det räcker inte att säga att vi ska begränsa användningen och acceptera faktumet. Vi behöver någon form av skydd för deras skadliga inverkan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.