Kevin Andersson. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Forskarpanelen: ”Avtalet rimmar dåligt med vetenskapen”

Uppdaterad
Publicerad

Det nya förslaget till Parisavtal rimmar inte alls med vad klimatforskningen säger. I dag höll några av världen ledande klimatforskare presskonferens och varnade för farorna med att anta ett svagt klimatavtal i Paris.  

– Det här avtalet rimmar inte alls med vetenskapen. De tidigare skrivningarna är nu utbytta mot vaga formuleringar som inte sänder några tydliga signaler, säger Hans Joachim Schellhuber vid Potsdamm Institutet for Climate Research.

Att man i det nya utkastet till klimatavtal har med målet om att jordens uppvärmning ska hållas ”väl under” två grader och att man ska göra ansträngningar för att begränsa den till 1,5 grader, tycker forskarpanelen är bra. Men det är i stort sett det enda.

#vårtklimat

– Att man har tagit bort att alla siffor på hur man ska minska utsläppen av växthusgaser är bedrövligt. Det här är till och med sämre än vad vi hade i Köpenhamn 2009, säger Kevin Andersson vid Tyndall Centre for Climate Change Research, Manchester University. 

Inte nåbart utan utsläppsmål

Utan några mål om hur och när utsläppen av växthusgaser ska minskas är målet om 1,5 grader mest en utopi, menar de. 1,5 grader är inte nåbart utan att ha några utsläppsmål.

– Det här är frustrerande som forskare att se. 70-95 procent mindre utsläpp till år 2050 är absolut ett minimum om vi ska vara närheten av 1,5 grad, säger miljöprofessor Johan Rockström som är en av de fem forskarna i panelen.

– Utsläppen från fossila bränslen måste vända ner 2020 för att vi ska undvika de farligaste effekterna av klimatförändringarna. Nu finns det inte ens med några formuleringar överhuvudtaget om fossila bränslen, säger Kevin Andersson.

”24 timmar på oss”

För att vi ska vara säkra på att vi inte går mot en katastrofal framtid menar forskarna att vi ska ha noll utsläpp från fossila bränslen till 2050.

– Alla länder borde ha en plan för hur de ska fasa ut fossila bränslen till 2050, säger Hans Joachim Schellhuber.

Inför klimatmötet i Paris har världens länder lämnat in klimatplaner för vad de ämnar göra för att begränsa uppvärmningen av jorden. Om de planerna förverkligas ser vi ut att gå mot en uppvärmning på ungefär tre grader.

– Det viktiga är att man skriver in i avtalet att de här planerna ska kontrolleras, följas upp och revideras ofta. Helst årligen eller var tredje år, säger Johan Rockström

– Men vi har fortfarande 24 timmar på oss att få till ett bättre och mer robust avtal, säger Kevin Andersson lite mer hoppfullt.

Fakta om utsläpp

Under 2012 släppte världens länder ut cirka 46 miljarder ton växthusgaser. I summan, där alla gaser är omräknade till koldioxid (koldioxidekvivalenter), ingår utsläpp från förbränning av fossil bränslen, plus utsläpp från mark, jordbruk, skogsbruk och skogsskövling. Länderna med störst utsläpp:

-Kina, 10 684 miljoner ton (23,2 % av de totala utsläppen)

-USA, 5 823 (12,7)

-EU, 4 123 (9,0)

-Indien, 2 887 (6,3)

-Ryssland, 2 254 (4,9)

-Indonesien, 1 981 (4,3)

-Brasilien, 1 823 (4,0)

-Japan, 1 207 (2,6)

-Kanada, 856 (1,9)

-Mexiko, 749 (1,6)

Källa: WRI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet