Förslag om ny utredning mot Lula

Publicerad

Brasiliens chefsåklagare bad på tisdagen Högsta domstolen att öppna en korruptionsutredning kring den mäktiga expresidenten Luiz Inacio Lula da Silva och tre av nuvarande president Dilma Rousseffs ministrar.

Även flera personer från vicepresidenten Michel Temers parti PMBD, som vill att president Rousseff ska ställas inför riksrätt, nämndes. Begäran innefattar anklagelser mot ett 30-tal som misstänks för inblandning i den enorma muthärvan vid det statliga oljebolaget Petrobras.

Lula, som är grundare till Rousseffs parti och hennes främsta mentor, har redan tidigare anklagats för inblandning i en annan del av härvan, men åklagaren vill med den nya utredningen dra in honom och andra högprofilerade politiker i den centrala utredningen som innefattar korruption.

Omfattande härva

– Förfrågan vill inkludera dem i huvudutredningen, som handlar om en kriminell organisation, meddelar en talesman för Högsta domstolen.

Chefsåklagare Rodrigo Janot har enligt tidningen Folha sagt att den omfattande härvan ”aldrig kunde ha fungerat i så många år och i en så bred och aggressiv form under regeringen utan att expresidenten Luiz Inacio Lula Da Silvas inblandning”.

Fall som innefattar ministrar och andra höga tjänstemän hanteras endast av landets Högsta domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.