Bilden till vänster är turistministeriets bild från västra Aleppo. Den högra visar verkligheten i det sönderbombade östra Aleppo. Foto: Syriska turistministeriet/TT

Försöker locka turister till Aleppo med video

Uppdaterad
Publicerad

En video som visar Aleppos vackra stadspark och hotellbyggnader med utomhuspooler i den regeringskontrollerade västra delen, har publicerats av det syriska turistministeriet. I ett syfte – att locka tillbaka turisterna till den historiskt värdefulla staden.

Videon som heter ”Aleppo... Will of Life” visar universitetet, Tawheed moskén och den välansade stadsparken.

I mjuka svepande drönarbilder visas den relativt välmående västra, regeringskontrollerade, delen av Aleppo fram och i bakgrunden hörs temat ur Game of Thrones.

Syrienkriget

Det är bilder som på ett dramatiskt sätt skiljer sig från de vi dagligen ser från det krigshärjade, rebellkontrollerade, östra området.

Hus söndersmulade av bomber

För några dagar sedan publicerades drönarbilder från östra Aleppo, som visar den massiva förstörelsen i staden.

Djupa kratrar fyllda med smutsigt vatten. Hus söndersmulade av bomber. Öde gator i staden som härjats allra mest av kriget. 

Hundratals bomber har regnat över det rebellkontrollerade östra Aleppo sedan vapenvilan kollapsade.

Bilder på när barn och vuxna grävts fram ur sönderbombade hus har kablats ut över världen. Bilder som väckt starka reaktioner.

”Gigantisk dödszon”

Läkare utan gränser skriver att hela östra Aleppo har förvandlats till en ”gigantisk dödszon” och  Ban Ki-Moon, FN:s generalsekreterare, säger i ett uttalande att ”Aleppo är värre än ett slakthus”.

”Kom tillbaka, njut av nattlivet i Aleppo medan den syriska regimen bombar det rebellkontrollerade området tillbaka till stenåldern”, skriver en twitteranvändare om videon, som citeras i The Telegraph.

Aleppo räknas traditionellt som Syriens största stad med en rik historia och medeltida arkitektur. Staden upptogs 1986 på Unescos världsarvslista.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet