Bussen där den brutala gruppvåldtäkten ägde rum i New Delhi, Indien, 16 december. Foto: Skärmdump The Times of India

Försökte köra över 23-åriga våldtäktsoffret

Uppdaterad
Publicerad

Enligt nya uppgifter ska de misstänkta våldtäktsmännen som gruppvåldtog och misshandlade den 23-åriga indiska kvinnan, även ha försökt köra över henne efter att hon kastades av bussen.

Den uppmärksammade händelsen den 16 december, som ledde till att den gruppvåldtagna och misshandlade 23-åriga kvinnan avled på sjukhus två veckor senare, kan ha gått ännu värre till än vad som redan rapporterats.

Enligt uppgifter till The Times of India, från en källa med insyn i förundersökningen, skulle den brutalt våldtagna och misshandlade kvinnan även ha blivit överkörd av gärningsmännen om inte hennes pojkvän som var med, dragit undan henne i sista stund.

Våldtäkter i Indien

Bet förövarna i försvar

I förundersökningen framgår även att den unga kvinnan bitit flera av de misstänkta männen i ett försök att försvara sig under den en timmes långa våldtäkten. Bitmärkena kommer användas som bevisning i rättegången där fyra av de sex männen riskerar att dömas till dödsstraff.

The Times of India rapporterar att den tusensidiga utredningen inleds med att beskriva hur busschauffören, som misstänks ha deltagit i våldtäkten, samlade ihop sina vänner för att ge sig av på en nöjesresa.

Brände kläder

En av åtalspunkterna ska ha att göra med förstörelse av bevismaterial, då chauffören efteråt försökte tvätta bussen och bränna den våldtagna kvinnans kläder, skriver tidningen.

När den chartrade bussen anlände till busstationen ska tre av de sex misstänkta männen ha suttit längst framme på passagerarsäten, för att ge intrycket av att det var en helt vanlig bussfärd. De sex männen ska enligt förundersökningen ha varit berusade.

Lagändring kan döpas efter offret

I Indien har det föreslagits att en ny lagstiftning som bland annat innehåller straffskärpningar för sexbrottslingar, ska uppkallas efter den 23-åriga kvinnan. Hennes namn är ännu inte känt för allmänheten, då sexbrottsoffer i Indien garanteras anonymitet för att undvika stigmatisering av dem och deras familjer.

Hindustan Times skriver dock att kvinnans far och bror stödjer förslaget. Om regeringen uppkallar den reviderade våldtäktslagstiftningen efter kvinnan, har familjen inga invändningar mot att hennes namn blir offentligt utan menar tvärtom att det skulle vara för att hedra hennes minne.

På onsdagen marscherade tusentals kvinnor genom Delhis gator, på väg till Rajghat – minnesplatsen för den andliga ledaren och frihetskämpen Mahatma Gandhi. Många höll upp plakat som kräver ett slut på sexuella övergrepp mot kvinnor, rapporterar BBC.

Fakta

Våldtäktsfall i Indien

  • Gruppvåldtäkten av en 23-årig student ombord på en skolbuss i Delhi i Indien 16 december har lett till stora demonstrationer och upprörda protester.
  • Det sexualiserade våldet ökar mot kvinnor i Indien. Våldtäktsfallen har mer än fördubblats 1990 – 2008, visar officiella siffror.
  •  Den indiska centralregeringen, som blivit föremål för stark kritik efter det uppmärksammade våldtäktsfallet, har bildat en särskild kommitté som ska se över säkerhetssituationen för landets kvinnor.
  • En separat panel ska lägga fram rekommendationer till lagändringar.

Källa: TT-AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter i Indien

Mer i ämnet