Foto: TT

Försökte sälja uran till Islamiska Staten

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Moldavien har tillsammans med FBI gripit flera personer som misstänks ha försökt sälja radioaktivt material till terrorgrupper, bland annat Islamiska staten.

De senaste fem åren har fyra ligor avslöjats som haft band med rysk maffia. De har bland annat försökt sälja uran som skulle kunna användas till kärnvapen.

Kriminella nätverk i Östeuropa med misstänkta band till Ryssland driver en blomstrande svart marknad för handel med radioaktivt material. Ofta är det uttalade syftet att koppla ihop säljare med extremistgrupper i Mellanöstern, erfar nyhetsbyrån AP.

Har stoppat minst fyra affärer

Myndigheter som samarbetar med amerikanska FBI har stoppat minst fyra försök där organiserade brottsyndikat försökt att få till affärer med radioaktivt material i Moldavien.

Det senaste kända fallet ägde rum i februari då en smugglare erbjöd radioaktivt cesium och specifikt sökte en köpare från terrororganisationen Islamiska staten.

– Du kan göra en smutsig bomb, vilket skulle vara perfekt för Islamiska staten. Affären kommer att ske smidigt om du har en koppling till dem, sade smugglaren.

Lurades av informatör

Smugglaren, Valentin Grossu, var inte säker på att kunden var äkta – och hans oro skulle visa sig vara befogad. Det var i själva verket en man som arbetade som informatör åt de moldaviska utredarna, och det krävdes över 20 möten för att få Grossu att tro att mannen var ombud för Islamiska staten.

Men småningom utväxlades pengar i en brottsprovocerande operation, vilket ledde till att Grossu greps och hamnade i fängelse.

Vapenuran till salu

En annan utredning i Moldavien avslöjade ett försök att sälja vapenuran till en verklig köpare i Mellanöstern, vilket är det första kända fallet i sitt slag.

AP:s uppgifter, som bland annat bygger på utdrag av hemliga avlyssningar, filmade gripanden, fotografier av bombmaterial och intervjuer, visar enligt nyhetsbyrån att smugglarna uttalat letar efter köpare som är fientligt inställda till Väst.

Utvecklingen är i linje med vad en del bedömare har fruktat: att organiserade brottslingar söker samarbeten med grupper som IS och al-Qaida, som båda har gjort klart att de har för avsikt att använda massförstörelsevapen.

Fakta: Islamiska staten

  • Islamiska staten (IS), är en jihadistgrupp som strider mot regeringarna i Irak och Syrien. Den bildades under Irakkriget 2004.
  • Gruppen är terrorstämplad av bland andra FN, USA och Storbritannien.
  • IS kontrollerar i dag omfattande landområden i Syrien och Irak. Gruppen har utropat ett ”kalifat”, en islamisk stat, under ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.
  • Ordet ”kalif” kommer från det arabiska ordet för arvtagare vilket här betyder att al-Baghdadi – enligt IS – är legitim arvtagare till profeten Muhammed.
  • IS gör anspråk på att leda islam i stort, men i själva verket står gruppen för en extremt sträng tolkning av islamisk lag långt utanför den sunnitiska huvudfåran.
  • USA leder multinationella flygoperationerna mot IS i Syrien och Irak.
  • Ryssland har inlett ett militärt samarbete med Syrien, Iran, och Irak för att bekämpa gruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.