Foto: Scanpix / SVT

Första lägret sedan Utöya

Uppdaterad
Publicerad

Under stort säkerhetspådrag inledde det norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF idag det första nationella sommarlägret efter terrorattacken på Utöya för två år sedan.

– Det är klart att det påverkar lägret att många här har fruktansvärda erfarenheter, men det känns som att de flesta ändå glädjer sig åt att vara på sommarläger igen, säger AUF-ordföranden Eskil Pedersen som invigde lägret på torsdagförmiddagen.

Det pågår tältresning, fotbollsmatcher och långa samtal om politik vid Tyrifjorden i norska Buskerud igen – två år efter Anders Behring Breiviks massaker. AUF – det norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund – har samlats till traditionsenligt sommarläger tio minuters båtfärd från Utöya. Ännu är det för tidigt att återvända till ön som syns långt ute i fjorden ett stenkast från årets lägerplats i Gulsrud.

Utöya under renovering

– Vi har sagt att vi inte ska ha aktiviteter där förrän det nya Utöya står renoverat och klart, säger Eskil Pedersen, som själv var på Utöya men lyckades fly från Breiviks kulor.

– Det arbetet inleds tidigast om ett år. Nu är vi här och det är ett jättefint ställe. Till Utöya drar vi tillbaka när det känns rätt.

Stort säkerhetstänk

Säkerhetspådraget kring lägret är omfattande. Många av deltagarna bär på mörka minnen, och målet är att alla ska kunna delta och känna sig trygga.

– Vi har stort fokus på säkerheten, säger Eskil Pedersen. Vi kommer att ha polisbevakning här dygnet runt. Det är också många vuxna på plats.

– Jag hoppas att det ska bli ett tryggt och fint läger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.