Så röstar USA – följ rösträkningen i SVT:s live-grafik

Uppdaterad
Publicerad
USA-val 2016

Valet är avgjort, republikanen Donald Trump blir USA:s nästa president. Tidigt under natten stod det klart att opinonsmätningarna underskattat stödet för Trump. Den definitiva bekräftelsen att han vunnit valet kom vid halv nio på morgonen svensk tid.

Annars var den inledande rösträkningen som förväntat. I delstaterna på nordostkusten, där vallokalerna stängde först, tog Clinton som väntat hem de flesta elektorsrösterna när hon segrade i stater som Massachusetts, New Jersey och New York.  Samtidigt hade Trump starkast stöd längre söderut längs ostkusten i delstater som North- och South Carolina och Georgia.

Vågmästarstater

Men  flera viktiga så kallade Swing states, där många elektorsröster stod på spel och där opinionen verkade väga jämt, skördade Trump oväntat stora framgångar. 

Vid fyratiden stod det klart att Trump segrat i Montana och en halvtimme senare var även rösterna i Ohio färdigräknade med Trump som solklar vinnare. Därmed kunde den republikanske kandidaten betrakta ytterligare 18 elektorsröster som sina.

Tung seger i Florida

Allt eftersom rösterna i allt fler delstater räknats färdigt blev det allt tydligare att det lutade mot en Trump-seger. Men den riktigt tydliga fingervisningen svarade Florida för.

I den viktiga delstaten i USA sydöstra hörn, där det stora antalet medborgare med latino-bakgrund troddes bädda för en knapp Clinton-seger, röstade medborgarna i stället fram Donald Trump som sin president. Därmed vann han hela 29 elektorsröster till, och seglade därmed upp som solklar favorit till slutsegern.

Då  Trump dessutom tog hem segern i de på förhand jämna delstaterna Pennsylvania, Ohio och Wisconsin, blev den fortsatta rösträkningen mest en formalitet. Det hjälpte inte att Clinton som väntat fick starkt stöd och segrade i delstaterna i väster: Kalifornien, Oregon, Washington och Hawaii.

Ny karta

USA:s nya politiska karta är en rejäl överaskning för de flesta:

– Jag är jätteförvånad, det var nog inte många som gissade att Trump skulle vinna en så pass tydlig seger. Det är en historisk dag, säger statsveteren Elisabeth Watson till SVT Nyheter.

– Det  verkar som om många har lagt sin röst på Trump utan att berätta de t i förväg, vilket gjorde att i stort sett alla opinonsmätningar slog helt fel och missade den rörelse som väljarkåren gått igenom.

Clinton ställde in

På förhand var det många bedömare som tvivlade på att Donald Trump skulle erkänna ett eventellt valnederlag. Nu höll det på att bli tvärtom, med Hillary Clinton som en riktigt dålig förlorare. Hon dök inte ens upp på sin egen valvaka i New York för att hålla tal och gratulera motståndaren till segern. Det spekulerades i att hon planerade att förhala processen, men strax innan 9 svensk tid, mitt i natten i USA, ringde hon upp Donald Trump och erkände sig besegrad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet