Foto: Gregory Bull/AP/TT.

Viktigt steg mot mur mellan USA och Mexiko i ny budget

Uppdaterad
Publicerad

Representanthuset i USA har godkänt en ny budget för bland annat den amerikanska underrättelsetjänsten och försvaret.

Försvarsbudgeten utökas väsentligt och omfattar bland annat en delbetalning för den mur mellan USA och Mexiko som president Trump lovade att bygga under sin presidentvalskampanj. Delbetalningen uppgår till motsvarande nästan 14 miljarder svenska kronor, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Även om Donald Trump har försökt få Mexikos regering att gå med på att finansiera muren, så gör den nya budgeten att öronmärkta skattepengar kommer att gå till att bygga en mur längs USA:s gräns mot Mexiko. För att undvika att vissa republikaner skulle rösta emot inkorporerades utgifterna för en mur i finansieringen av andra federala myndigheter.

”Presidenten får vartenda öre han begärt”

Förslaget som röstades igenom är 326 sidor långt och avser också höjda anslag för veteraner och höjda löner, vid sidan av pengar till stärkt robotförsvar. Det spås möta större motstånd av demokraterna i kongressens andra kammare, senaten, under hösten.

– Vartenda öre som presidenten begärt för att börja bygga muren vid vår södra gräns kommer han att få, säger Kevin McCarthy, republikansk majoritetsledare i representanthuset.

– Men viktigast av allt, vi skickar mer pengar för att fixa veteranernas hälsovård och föråldrade system.

Under valrörelsen sade Trump att Mexiko skulle betala för gränsmuren, något som Mexiko har vägrat.

Utlovade snabbt murbygge

Samtidigt uppger Vita huset, i ett mejl som skickats till kongressens medlemmar, att den inledande fasen för gränsmuren har försenats till november sedan två bolag haft invändningar mot upphandlingsprocessen. Det är ytterligare ett bakslag för presidenten som i valrörelsen utlovade ett snabbt murbygge.

Planen var inledningsvis att börja bygget i San Diego i juni. Men förra månaden sade företrädare för regeringen att det nog inte skulle inledas förrän i slutet av sommaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.