Bild på barn som drabbats av fosterskadan mikrocefali. Akrivbild. Foto: TT

Första zika-skadade barnet i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn har fötts i Spanien med en huvudmissbildning orsakad av zikaviruset – det första fallet i sitt slag i Europa. Samtidigt varnar forskare för att sammanlagt tiotusentals foster riskerar zikarelaterare skador i Latinamerika.

Ett sjukhus i Barcelona rapporterade på måndagen att en kvinna, smittad med viruset, fött ett barn med fosterskadan mikrocefali, som innebär att hjärnan är onormalt liten.

Ett foster med mikrocefali som aborterades i Slovenien hade visserligen spår av zikavirus i blodet, men Barcelona-fallet är det första i Europa där en zikainfekterad kvinna fött ett barn med sjukdomen.

Totalt är 105 personer, bland dem 13 gravida kvinnor, infekterade med zikaviruset i Spanien, skrev Dagens medicin i maj.

Allvarliga missbildningar

En ny forskningsrapport visar samtidigt att så många som 1 650 000 fertila kvinnor i Latinamerika riskerar att smittas av zika, som huvudsakligen sprids via myggor. Det kan resultera i att tiotusentals graviditeter slutar med att fostret utvecklar allvarliga missbildningar, bland annat mikrocefali.

– Det är visserligen ingen exakt siffra, men jag tror att det är värdefullt att vi åtminstone har en uppskattning av omfattningen, säger Alex Perkins, en av de amerikanska forskarna bakom undersökningen som publiceras i tidskriften Monday in Nature Microbiology.

Beräkningen är ”värsta tänkbara men ändå realistisk” enligt Perkins, verksam vid Notre Dame-universitet i delstaten Indiana.

”Lågt räknat”

Andra experter anser att uppskattningen är alltför försiktig. Nya forskningsresultat visar att så stor andel som 29 procent av fostren med zikasmittade mödrar insjuknar på olika sätt, påpekar Derek Gatherer vid universitet i Lancaster i Storbritannien. I så fall skulle ”över en halv miljon” kunna drabbas, säger han.

Värst kommer kvinnor i fattiga områden att drabbas av zikavirusets framfart, enligt rapporten. Skälet är framför allt att de ofta saknar luftkonditionering och myggfönster – avgörande faktorer när det gäller virusets spridning.

Colombia utlyser att epidemin är över

På måndagen utlyste colobianska myndigheter att zikaepidemin officiellt är över i landet. Hälsoministern sa att antalet fall per vecka sakta har sjunkit och nu ligger på 600 per vecka – jämfört med över tio gånger så mycket i februari.

Omkring 100.000 fall har rapporterats i Colombia sedan i september 2015.

Trots minskade fall påpekar myndigheterna att sjukdomen inte är borta. 17.730 gravida kvinnor i landet är diagnostiserade med zika, skriver AP. Detta innebär siffran på antalet barn som fötts med skador på grund av viruset lär öka.

Fakta: Zikaviruset

62 länder har rapporterat fall av zika sedan 2015, enligt WHO.

Cirka en av fem som infekteras med zikavirus utvecklar symtom och de som utvecklar sjukdom får oftast milda symtom. De vanligaste symtomen är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation. I allmänhet vara symtomen två till sju dagar.

På enbart symtomen är det omöjligt att urskilja zikavirusinfektion från denguefeber, som också sprids via myggor.

Viruset misstänks även kunna ge allvarliga neurologiska komplikationer. Ett ökat antal nyfödda med onormalt litet huvud, mikrocefali, och vuxna med Guillain-Barrés syndrom misstänks ha ett samband med infektionen. Guillain-Barrés syndrom är en ovanlig neurologisk sjukdom med uppåtstigande slappa förlamningar i armar och ben.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.