Andreas Mogensen blir snart förste dansken i rymden Foto: TT

Förste rymddansken i startgroparna

Publicerad

Det drar ihop sig till avfärd för Danmarks förste astronaut, 38-årige Andreas Mogensen, som ända sedan han var barn har drömt om att få ge sig ut i rymden. Klockan 6.37 onsdag morgon är det dags: Tio, nio, åtta...

– Raketen är otrolig att se på. Den står, nästan som ett levande väsen, på rampen, och i morgon när vi kravlar upp kommer den verkligen att vara levande, sade han enligt Berlingske på en fullsatt presskonferens mindre än ett dygn före avfärden från Kazakstan.

Tillsammans med kollegorna Aydyn Aimbetov från Kazakstan och Sergej Volkov från Ryssland reser Mogensen till den internationella rymdstationen ISS för att genomföra olika vetenskapliga försök. Tio dagar senare återvänder två av dem, Mogensen och Aimbetov, till jorden, medan Volkov ska stanna kvar längre.

Bekant rymdfeber

Ett av syftena med färden är att förse ISS med en ny kapsel. Den nya Soyuz-kapsel som tar astronauterna till ISS ska lämnas kvar där och återresan görs i en äldre farkost.

I Danmark råder rymdfeber, lite som i Sverige när Christer Fuglesang första gången gav sig iväg ut i rymden 2006. Mogensen kommunicerar flitigt med sina landsmän via sociala medier och det lovar han att försöka hinna med att göra även från ISS.

Fuglesang kommenterar

Fuglesang, som även gjorde en rymdresa 2009, är numera adjungerad professor på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm och ägnar sig åt partikelfysik. Han är fortfarande mycket engagerad i rymdverksamhet och flög på tisdagen till Köpenhamn för att vara med i dansk tv och kommentera kollegan Mogensens rymdfärd.

– Jag var lugn och förväntansfull inför uppskjutningen. Det är inte så att man rastlöst går runt på tå, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.