Lettlands nyvalde president Raimonds Vejonis. Foto: TT

Försvarsministern vald till president i Lettland

Uppdaterad
Publicerad

Den 48-årige Raimonds Vejonis valdes av parlamentet i Riga på onsdagen att efterträda avgående Andris Berzins som statschef i den lilla baltrepubliken. Lettlands nye president har gjort klart att han vill gärna ha med Sverige i Nato.

Vejonis tillhör Lettlands miljö- och jordbruksparti ZZS, som till skillnad mot många andra gröna partier främst räknas som ett mittenhögerparti.

Drivit på för ökad Nato-närvaro

Rollen som president är i huvudsak representativ, även om Vejonis får ett visst inflytande över utrikespolitiken. Som försvarsminister sedan januari i fjol har han varit en av dem som drivit på för en ökad Nato-närvaro i landet, med anledning av det spända läget på grund av kriget i Ukraina.

Vejonis ser dessutom gärna att andra Östersjöländer – som Sverige – tar steget in i försvarsalliansen.

”Min finske kollega entusiastisk”

– Javisst, vi vill gärna ha med dem. När jag besökte Finland var också min finländske kollega entusiastisk till det. Fast det var inte riktigt samma entusiasm i Sverige, sade Vejonis till TT i januari.

Den nye presidenten tillträder den 8 juli, efter att Lettland avslutat sitt nu pågående ordförandeskap i EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.